Ziua Vânătorilor de Munte | Trupe de elită ale Armatei Române, felicitate de ministrul Apărării de la București

  • 03 Noiembrie 2018 14:38
Ziua Vânătorilor de Munte | Trupe de elită ale Armatei Române, felicitate de ministrul Apărării de la București

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a transmis un mesaj cu prilejul aniversării a 102 ani de la înființarea trupelor de vânători de munte, în care a subliniat importanța acestora și faptul că fac parte dintr-un corp profesional pregătit care a dat dovadă de-a lungul anilor de acte de eroism.

„Prin Ordinul nr. 294, de la 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General Român a decis transformarea școlii Militare de Schiori din București în „Corpul Vânătorilor de Munte”. Se consemna, astfel, actul de naștere al unei noi arme de elită a Armatei României, Vânătorii de Munte. Împlinirea a 102 ani de la acest moment îmi oferă plăcuta ocazie de a transmite gândurile mele de respect și apreciere tuturor celor care, de-a lungul timpului, și-au îngemănat existența cu simbolurile „frunzelor de brad” și al „florii de colț”, purtate ca semn de armă pe epoleți”, a transmis ministrul Apărării, printr-un comunicat de presă, citat de MEDIAFAX.

Mihai Fifor a mai subliniat că trupele au dat dovadă de acte de eroism de-a lungul timpului, atât pe teritoriul țării noastre, cât și în străinătate.

„Aducem un pios omagiu memoriei tuturor vânătorilor de munte căzuți la datorie în luptele purtate în campaniile Primului Război Mondial la Târgu Ocna, Cireșoaia, Vrânceanu și Oituz, celor căzuți în cea de a doua conflagrație mondială, pe timpul căreia, în perioada 22 iunie 1941 - 12 mai 1945, vânătorii de munte au pierdut aproape 75.000 de oameni în Bucovina, Câmpia Ucrainei, Stepa Nogai, în Caucaz, Taman, Crimeea, în munții Apuseni, Bukk, Matra, Javorina, Lucenec și, mai recent, în teatrul de operații din Afganistan, unde maiorul post-mortem Iuliu-Vasile Unguraș și sublocotenenții post-mortem Florin Bădiceanu, Valerică Leu, Dan Ciobotaru, Paul Caracudă, Dragoș Traian Alexandrescu, Claudiu Chira și Aurel Marcu și-au înscris pentru totdeauna numele în cartea de onoare a eroilor vânătorilor de munte”, mai arată Fifor.

 În acest context, sâmbătă, este cinstit curajul și devotamentul tuturor vânătorilor de munte, militari activi, în rezervă sau în retragere, dovedite în teatrele de operații din Irak, Balcanii de Vest și din Afganistan, dar și în celelalte misiuni

îndeplinite în țară și din străinătate, mai spune Fifor.

„Vânătorii de munte din generația de astăzi reprezintă un corp profesional pregătit la nivelul trupelor de elită, format din militari respectați și apreciați atât pentru valoarea individuală, cât și pentru coeziunea echipei. Cu prilejul împlinirii a 102 ani de la înființarea Trupelor de Vânători de Munte, vă felicit, bravi vânători de munte, și vă doresc nenumărate succese în îndeplinirea misiunilor ce vă revin ca apărători ai valorilor strămoșești, bucurii și numai împliniri alături de cei dragi”, mai arată ministrul Apărării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău