Ziua Marinei Române | Programul manifestărilor și declarațiile oficialilor de la București (VIDEO)

  • 15 August 2018 14:38
Ziua Marinei Române | Programul manifestărilor și declarațiile oficialilor de la București (VIDEO)

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat la Constanța, de Ziua Marinei, că Forțele Navale Române asigură atât suveranitatea României, cât și securitatea Mării Negre în spiritul valorilor și misiunilor NATO și ale Uniunii Europene.

Șeful statului român a explicat că regiune Mării Negre este de o importanță strategică, într-un context volatil și cu potențial de conflict.

Klaus Iohannis a explicat că, nu întâmplător, Marea Neagră, prin eforturile României, este menționată ca foarte importantă în documentele ultimului summit NATO.

La rândul său, ministrul Apărării de la București, Mihai Fifor, a declarat că Forțele Navale Române sunt în plin proces de modernizare și sunt apte să acționeze rapid în contextul de securitate al Mării Negre.

Ministrul Apărării a mai menționat că tocmai se derulează procesul de selecție pentru corvete și pentru modernizarea fregatelor "Regina Maria" și "Regele Ferdinand", potrivit RRA. 

În același timp, Mediafax scrie că premierul României Viorica Dăncilă a transmis, miercuri, un mesaj cu prilejul celebrării Zilei Marinei, spunând că marinarii civili și militari "aduc zi de zi noi sensuri și înțelegeri profunde devotamentului, curajului, profesionalismului", informează Guvernul, iar Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a spus că marinarii care servesc țara pe navele aflate sub pavilion românesc fac cinste României prin „devotament și profesionalism".

Aceeași sursă notează că exercițiul Naval „Forțele Navale Române 18”, cel mai mare spectacol naval al anului, a avut loc la ora 10 și s-a desfășurat concomitent la Constanța, Mangalia, Brăila și Tulcea. Centrul de greutate al manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Marinei Române sunt, însă, la fel ca în fiecare an, la Constanța. Activitățile organizate de Statul Major al Forțelor Navale se vor derula, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, pe parcursul întregii zile, începând cu ora 09.55 până târziu în noapte.

Potrivit programului transmis de Forțele Navale Române, după un scurt ceremonial militar de întâmpinare a președintelui Klaus Iohannis, la ora 10.00, s-a ridicat Drapelul Național la catargul de pe esplanada Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare au fost ridicate Pavilionul, Geacul și Marele Pavoaz. Concomitent, au fost trase 21 salve de tun, tradiție care este păstrată încă din secolul al XIV-lea, de când au început să fie utilizate tunurile la bordul navelor militare.

Ziua se va încheia cu un concert susținut de Muzica Militară a Forțelor Navale, începând cu ora 20.45, pe faleză, urmat de retragerea cu torțe a marinarilor militari, pe traseul Poarta 1 Port Constanța - Farul Genovez - Parcul Primăriei Municipiului Constanța - Comandamentul Flotei.

Peste 300 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean Constanța și ai Grupării Mobile Constanța vor asigura ordinea publică și siguranța persoanelor care vor participa la festivitățile prilejuite de „Ziua Marinei Române”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău