Ziua Internațională a Cărții, marcată la Chișinău

  • 23 Aprilie 2018 15:42
Ziua Internațională a Cărții, marcată la Chișinău

Biblioteca Națională, în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a marcat astăzi Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor și Ziua Bibliotecarului. Cu acest prilej, a fost organizat un briefing de presă, în cadrul căruia a fost făcută o retrospectivă a anului bibliologic 2017, informează MOLDPRES.

La eveniment a participat secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, care a transmis un mesaj de felicitare tuturor bibliotecarilor din Republica Moldova cu ocazia zilei profesionale.

„A fi bibliotecar înseamnă cunoaștere, perseverență, cultură, răbdare, amabilitate, spirit critic, creativitate, curiozitate intelectuală și rigoare. Profesionistul din bibliotecă nu este un simplu angajat care difuzează cartea sau informația în format tipărit, el este un agent cultural și educațional, el face cultură la locul său de muncă, el ne îndrumă pe drumul cărții și al lecturii”, a menționat oficialul.

În context, secretarul de stat a adus un mesaj de mulțumire tuturor bibliotecarilor pentru întreaga activitate, menționând că biblioteca secolului al XXI-lea trebuie să devină un spațiu atractiv pentru public, să-și sporească vizibilitatea și să adopte o atitudine practică, receptivă la nou și flexibilă.

„Bibliotecile publice din Republica Moldova au devenit centre comunitare dinamice, care oferă utilizatorilor o varietate de servicii moderne și oportunități de implicare în activități interactive, prin asigurarea accesului la tehnologii performante și suport din partea bibliotecarilor instruiți. Ne bucură faptul că astăzi putem vorbi de peste 1300 de servicii moderne realizate de biblioteci, de peste opt milioane de dolari investiți în echipament, de 1070 de biblioteci renovate și 13 cluburi de robotică, ceea ce oferă comunităților o platformă îmbunătățită pentru dezvoltare și schimb de experiență”, a subliniat Andrei Chistol.

La rândul său, directorul Bibliotecii Naționale, Elena Pintilei, a punctat reușitele BNRM în anul bibliologic 2017 privind prestarea serviciilor moderne pentru utilizatori, printre care: organizarea și desfășurarea a 220 de activități cultural-științifice, editarea a 31 de publicații, realizarea a șapte proiecte, semnarea a cinci acorduri de colaborare, 61 de deplasări efectuate în teritoriu, deschiderea Centrului de Formare Profesională Continuă și a serviciului Marketing și Comunicare Socioculturală. ”Anul 2017 a fost un an aniversar pentru noi – Biblioteca Națională a Republicii Moldova a marcat a 185-a aniversare”, a specificat Elena Pintilei.

În cadrul evenimentului, secretarul de stat Andrei Chistol a acordat diplome de onoare ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării unor colaboratori ai Bibliotecii Naționale pentru rezultate deosebite în activitate. În posesia acestora au intrat: Elena Pintilei, Aliona Tostogan, Mariana Cocieru și Lilia Roșioru.

Pe 20 iulie 2017, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea cu privire la biblioteci, scopul căreia este consolidarea rolului bibliotecii în societatea modernă prin dezvoltarea acesteia ca un serviciu public de asigurare a accesului la lectură și de dezvoltare a interesului pentru informare, învățare, educație și cercetare, activități culturale, precum și prin sporirea capacităților de implicare a bibliotecii în transferul de cunoștințe și în formarea liberă a opiniilor.

Ziua Bibliotecarului în R. Moldova este sărbătorită pe 23 aprilie începând din anul 2001.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău