Zilele Europene ale Patrimoniului vor avea loc în perioada 24-28 septembrie

  • 20 Septembrie 2018 16:16
Zilele Europene ale Patrimoniului vor avea loc în perioada 24-28 septembrie

În acest an, evenimente dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului vor avea loc în 64 de localități din 18 raioane, în perioada 24-28 septembrie.

Acțiunile organizate tind să aducă în discuție problemele protejării și punerii în valoare a monumentelor istorice, siturilor arheologice, colecțiilor de artă, meșteșugurilor tradiționale și să ofere posibilitatea implicării active în salvgardarea patrimoniului. Ministra educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a declarat, într-o conferință de presă, că genericul ediției curente este: „Patrimoniul nostru: acolo unde trecutul întâlnește viitorul”. Tematica scoate în evidență importanța educației culturale și spirituale, care pornește de la ceea ce oamenii au moștenit de la strămoșii lor, transmite IPN.

La Chișinău, Zilele Europene ale Patrimoniului vor debuta, pe 24 septembrie, cu lansarea cursului de conservare arhitecturală, în cadrul proiectului Twininng desfășurat la Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor. A doua zi, la castelul MIMI, va avea loc o sărbătoare a tradiției populare și va fi vernisată o expoziție de covoare vechi din colecția castelului. Tot acolo, vor avea loc ateliere ale mai multor meșteri populari recunoscuți.

Pe 26 septembrie, la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, se va ține „Masa mare, ca la moldoveni” – târg de bucate tradiționale, atelier de gătit plăcinte și sarmale. „Veșnicia s-a născut la sat” — este genericul atelierelor de creație în domeniul tehnicilor tradiționale de construcție, prelucrare a lemnului, lutului, de țesut și brodat. Pe 27 septembrie, la Muzeul Național de Artă, va fi vernisată expoziția unui singur tablou: „Împărăteasa Elizabeta”, semnat de Federico Ruiz, lucrare recent restaurată.

Șirul de evenimente se va încheia pe 28 septembrie, cu acordarea de diplome.

Zilele Europene ale Patrimoniului se celebrează în fiecare an, începând cu anul 1999, la inițiativa Consiliului Europei și a Uniunii Europene. Evenimentele dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului au loc în circa 50 de țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău