Ziarul apărut la 1 Decembrie 1918, cu programul Adunării Naționale de la Alba Iulia, expus la muzeu. Rolul publicației

  • 08 Mai 2018 16:19
Ziarul apărut la 1 Decembrie 1918, cu programul Adunării Naționale de la Alba Iulia, expus la muzeu. Rolul publicației Mediafax

Ziarul apărut în 1 Decembrie 1918, considerat extrem de important pentru mobilizarea populației să vină la Alba Iulia, în care era prezentat și programul Adunării Naționale, este expus, în luna mai, la Muzeul Național al Unirii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Despre evenimentele care urmau să aibă loc la data de 1 Decembrie 1918 în Alba Iulia, când cei 1228 de delegați au votat unirea Transilvaniei cu România, românii din Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș se informau din ziarul ”Unirea”, care este expus, în luna mai, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

De asemenea, în ziar sunt articole despre suferințele îndurate de națiunea română, despre statutul pe care națiunea română l-a avut până atunci, dar și despre sacrificiul Primului Război Mondial.

Pe prima pagină este descris pe larg Programul Adunării Naționale, ”constituante a națiunii române din Ungaria și Transilvania”. Astfel, ”la orele 7 dimineața” urma să aibă loc ”serviciul divin celebrat de arhierei în bisericile protopopești”, la ”orele 10 dimineața” deschiderea Adunării în ”sala casinei militare din cetate”, iar apoi ”cetirea rezoluțiunii, votată și propusă prin conferința prealabilă a Marelui Sfat Național”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău