Logo
Prima pagină

Cultură

Ziarul apărut la 1 Decembrie 1918, cu programul Adunării Naţionale de la Alba Iulia, expus la muzeu. Rolul publicației

08 Mai 16:19

Ziarul apărut în 1 Decembrie 1918, considerat extrem de important pentru mobilizarea populaţiei să vină la Alba Iulia, în care era prezentat şi programul Adunării Naţionale, este expus, în luna mai, la Muzeul Naţional al Unirii, transmite corespondentul MEDIAFAX.


Ziarul apărut la 1 Decembrie 1918, cu programul Adunării Naţionale de la Alba Iulia, expus la muzeu. Rolul publicației Mediafax

Ziarul apărut la 1 Decembrie 1918, cu programul Adunării Naţionale de la Alba Iulia, expus la muzeu. Rolul publicației


Despre evenimentele care urmau să aibă loc la data de 1 Decembrie 1918 în Alba Iulia, când cei 1228 de delegaţi au votat unirea Transilvaniei cu România, românii din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş se informau din ziarul ”Unirea”, care este expus, în luna mai, la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

De asemenea, în ziar sunt articole despre suferinţele îndurate de naţiunea română, despre statutul pe care naţiunea română l-a avut până atunci, dar şi despre sacrificiul Primului Război Mondial.

Pe prima pagină este descris pe larg Programul Adunării Naţionale, ”constituante a naţiunii române din Ungaria şi Transilvania”. Astfel, ”la orele 7 dimineaţa” urma să aibă loc ”serviciul divin celebrat de arhierei în bisericile protopopeşti”, la ”orele 10 dimineaţa” deschiderea Adunării în ”sala casinei militare din cetate”, iar apoi ”cetirea rezoluţiunii, votată şi propusă prin conferinţa prealabilă a Marelui Sfat Naţional”.

Cuvinte cheie

Articole cu teme similare: