VOX | Care sunt așteptările locuitorilor Chișinăului față de alegeri și de la cei doi candidați

  • 29 Mai 2018 13:26
VOX | Care sunt așteptările locuitorilor Chișinăului față de alegeri și de la cei doi candidați Sursa foto: zdg

Duminică, pe 3 iunie, la Chișinău va avea loc cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea primarului capitalei, după ce la 20 mai, nici unul dintre candidați nu a obținut majoritatea voturilor. Pe primul loc s-a clasat reprezentatul Partidului Socialiștilor, Ion Ceban, cu 40,53 la sută din sufragii, urmat de candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, cu 31,78 la sută.

Iată care sunt așteptările locuitorilor orașului față de aceste alegeri și de la cei doi candidați:

„Nu știu ce să așteptăm, încrederea e pierdută în toți, și în unii, și în alții”, spune o femeie în vârstă. „Nu suntem siguri ce o să facem până duminică. Așteptările care sunt? Vrem și noi să fie bine, să fie stabilitate, să fie regulă în orașul acesta, să vedem străzi curate, să vedem binele mult așteptat.

„Te duci într-o gospodărie și dacă tu vezi că acolo nu-i regulă, cine-i vinovat? Gospodarul care locuiește acolo. Noi tot suntem vinovați de asta, nu doar cel care conduce, dar și cei care locuiesc aici. Ăsta nu știe a conduce, noi nu știm a păstra”,  a spus o locuitoare a Chișinăului.

Și în primul tur am fost, și în al doilea mă duc, toată familia se va duce”, afirmă un bărbat. „Cred că o să fie schimbări, ceva o să fie mai bine”.

Reporter: „De ce au fost puțini oameni la alegeri?”

„Da tineretul nu se duce. Tineretul se gândește cum s-o șteargă din țară”.

Reporter: Iată, chiar aici avem un panou cu publicitatea celor doi candidați. I-ați auzit ce spun, ce promit?

„Eu aș spune că Cioban e un om care știe lucrul ista, că a mai lucrat vreo 3-4 ani la primăria asta și programa lui e bună. Dar timp de un an nu poți să faci totul, dar măcar ceva să faci, ca anul viitor lumea să creadă în tine. Dar dacă nu s-a face, lumea n-o să-l mai aleagă.”, s-a dat cu părerea un alt locuitor al orașului.

Doi concurenți avem, Năstase și Ceban. Năstase o să fie sângele nou, schimbarea, dacă o să-i permită consiliul”, opinează un alt locuitor al capitalei. „Dar trebuie să tindem spre schimbări și să le facem schimbările.”

Reporter: „Dar e un mandatat de un an.”

„Da, dar un an e mult. Un mandat de un an deschide drumul pentru alte figuri politice.”

Reporter: „Credeți că rezultatul alegerilor de la primărie va influența cumva și ce se va întâmpla la parlamentare?”

„Da, numaidecât. Și îmi pare bine că în pofida sondajelor care au fost făcute, prin care au încercat să ne creeze un stereotip de gândire că de ce să mai ieșim la vot, că oricum sunt două persoane care o să iasă în turul doi, așteptările lor nu s-au adeverit. Oamenii încep a gândi, ei fac alegerea lor”, conchide alegătorul.

Potrivit legislației în vigoare, candidatul care va câștiga alegerile din 3 iunie, va avea mandatul de numai aproximativ un an, până la următoarele alegeri locale ordinare. 

Candidatul Platformei DA este susținut încă din primul tur de Partidul ”Acțiune și Solidaritate” și Partidul Liberal Democrat, iar după alegeri mai mulți dintre foștii săi contracandidați, cum ar fi cel al Partidului Liberal, al Partidului Unității Naționale, al Partidului Național Liberal, și-au îndemnat alegătorii să-l voteze pe Andrei Năstase. 

Candidatul PSRM, Ion Ceban, nu este susținut de nicio altă formațiune, însă este promovat de președintele Igor Dodon.

Partidul Democrat, aflat la guvernare, a declarat că nu își va exprima public nicio opțiune în cel de al doilea tur de scrutin.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău