Logo
Prima pagină

Politică

Vlad Plahotniuc a calificat declarațiile lui Franco Frattini drept nechibzuite și cinice

13 Martie 13:16

Declarațiile reprezentantului special al OSCE  Franco Frattini despre faptul că cererea Chișinăului privind retragerea trupelor militare ruse din regiunea transnistreană este desprinsă de realitate, pot avea un efect extrem de dăunător pentru rezolvarea conflictului transnistrean, a declarat astăzi, în cadrul unui briefing, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.


Vlad Plahotniuc a calificat declarațiile lui Franco Frattini drept nechibzuite și cinice

Vlad Plahotniuc a calificat declarațiile lui Franco Frattini drept nechibzuite și cinice


„Ba mai mult, asemenea declarații nechibzuite pot bloca și deturna progresele în negocierile curente în condițiile în care s-a avansat în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol”, a adăugat acesta, comentând declarațiile lui Franco Frattini drept „nechibzuite” și „cinice”.

Totodată, Vlad Plahotniuc a arătat că retragerea trupelor militare din stânga Nistrului reprezintă una din prioritățile Republicii Moldova.

Amintim că presa rusă a scris că Franco Frattini a declarat că cererea Chișinăului privind retragerea trupelor militare ruse din regiunea transnistreană este desprinsă de realitate. 

Ulterior, acesta a precizat, în cadrul unui interviu pentru „Europa Liberă”, fiind întrebat despre faptul că nu crede că este prioritară retragerea armatei ruse din Transnistria, că este important să clarificăm ce se are în vedere atunci când vorbim despre „armata rusă”.

„Contingentul de menținere a păcii, amplasat în Zonă de securitate, operează în cadrul acordului din 1992 pentru încetarea focului, care este și acum în vigoare. În mod distinct, GOTR este amplasat în afara Zonei de securitate și nu face parte din misiunea comună de menținere a păcii. Declarația summit-ului de la Istanbul, pe care ați menționat-o, se referă la GOTR. De asemenea, țin minte că, în septembrie trecut, vorbind la New York la Adunarea Generală a ONU, premierul Filip a subliniat că cererea de a retrage trupele străine se referă la GOTR și nu la contingentul rus al forțelor comune de menținere a păcii. În acest sens, poate cunoașteți că declarația summit-ului de la Istanbul din 1999 a extins mandatul Misiunii OSCE în Moldova astfel încât să asigure coordonarea asistenței financiare și tehnice pentru retragerea și distrugerea transparentă a munițiilor și armamentelor de la depozitul din Cobasna. O parte din acestea au fost retrase sau distruse cu asistența OSCE până în 2004, când procesul a fost oprit. Reiterez poziția despre care Misiunea OSCE în Moldova reamintește regulat actorilor nemijlociți: OSCE este în continuare pregătită să joace rolul de facilitare odată ce acest proces este reluat”, a subliniat reprezentantul OSCE. 

 

Cuvinte cheie

Articole cu teme similare: