VIDEO | Google o omagiază astăzi pe românca Elisa Zamfirescu, prima femeie inginer din lume

  • 10 Noiembrie 2018 14:14
VIDEO | Google o omagiază astăzi pe românca Elisa Zamfirescu, prima femeie inginer din lume

Google dedică ziua de 10 noiembrie primei femei inginer din lume, românca Elisa Leonida Zamfirescu, printr-un doodle ce va rula pe prima pagină a motorului de căutare în 22 de țări, informează Agerpres.

Potrivit gigantului american, prin intermediul noului doodle se marchează 131 de ani de la nașterea primei femei din lume care a obținut diploma de inginer.

Cotidianul Minerva scria, în anul 1912, că „Viitorul femeilor în inginerie este măreț', notând că 'Domnișoara Elisa Leonida a trecut de ultimul examen cu mare succes, obținând o Diplomă în Inginerie”.

Elisa Leonida Zamfirescu s-a născut la Galați, pe data de 10 noiembrie 1887. După absolvirea liceului și obținerea Bacalaureatului la secția reală a Liceului „Mihai Viteazul”, se înscrie la Școala de Poduri și Șosele din București, cunoscută azi la Politehnica, dar este respinsă din cauza faptului că era femeie.

În anul 1909, se înscrie la Academia Tehnică Regală din Berlin, unde unul dintre decani îi spune spune că ar fi mai bine să se concentreze pe ideea „Kirche, kinder and kuche” (Biserică, Copii și Gătit). Totuși, românca nu renunță la visul său și obține diploma de absolvire pentru a deveni prima femeie inginer din Europa.

Zamfirescu a supervizat numeroase studii economice care analizau resursele naturale ale României, precum: cărbune, șisturi, gaze naturale, crom, bauxită și cupru.

Mama a două fiice, Zamfirescu a predat fizica și chimia la Școala de Fete Pitar Moș, precum și la Școala de Electrică și Mecanică din București.

În anul 1993, moștenirea sa a fost comemorată în capitala României prin numirea unei străzi, în onoarea ei. De asemenea, o stradă cu numele celebrei românce există în Galați, orașul său natal.

Doodle-ul dedicat Elisei Leonida Zamfirescu va rula, sâmbătă, pe prima pagină a Google în 22 de țări: Argentina, Australia, Austria, Bangladesh, Canada, Chile, China, Cuba, Germania, Grecia, Islanda, India, Moldova, Noua Zeelandă, Peru, Portugalia, România, Serbia, Singapore, Spania, Elveția și Uruguay.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău