VIDEO | Femeia care, de 15 ani, a reînviat stilul vestimentar al Reginei Maria

  • 23 Iulie 2018 17:18
VIDEO | Femeia care, de 15 ani, a reînviat stilul vestimentar al Reginei Maria

La mai bine de un secol de la nașterea sa, Regina Maria încă inspiră ținute și doamne. Iulia Gorneanu este una dintre femeile care duc mai departe „stilul Regina Maria". Îmbină cu măiestrie ia țărănească și ținutele urbane și promovează în țară și în străinătate valorile unui trecut autentic românesc.

Iulia Gorneanu este o apariție surprinzătoare pe străzile Bucureștiului, de mai bine de 15 ani. A fost prima femeie din oras care a purtat paftale și, totodată, cea care a reînviat un stil vestimentar demult uitat: stilul Regina Maria, scrie Digi24.

Iulia Gorneanu: „Am avut norocul să o descopăr pe Regina Maria a României încă de foarte tânără și de atunci mi-a fost cumva model. Poate înainte de a fi modelul meu, Regina Maria ca regină a României și înfăptuitoare a Marii Uniri, mi-a fost model ca femeie puternică, excepțional diplomat, promotor al straielor țărănești, ceea ce pentru mine a fost fundamental.

Practic ea, Regina Maria a României, a transformat veșmântul țărănesc în veșmânt regal, a fost cea care a dăruit aripi iei, sigur că nu este prima regină care a purtat ie, însă ea a fost ambasadorul iei românești peste hotare.

Astăzi, Iulia Gorneanu duce mai departe o misiune de suflet: colecționează obiecte care i-au aparținut Reginei Maria sau care provin din acea epocă. Organizează expoziții în țară și în străinătate și le spune tuturor povestea femeii care a inspirat o lume întreagă.

„Reclame la ciocolată, fabrica de ciocolată, la unt, industria laptelui Regina Maria, parfumul Regina Maria - sunt tare bucuroasă de sticluța de parfum, am expus și două fotografii salvate de un prieten, chiar dacă multă lume ar spune că nu sunt de expus, faptul că domnul Partenie le-a salvat și mi le-a dăruit, pentru mine sunt extrem de importante.

Este o carte cu autograful reginei, o piesă rară...

A fost prima femeie, prima regină care a făcut un interviu de radio, care uitați, a făcut lreclamă în epocă, avea un spirit deschis, extrem de în avangardă tot timpul”.

În vremuri în care doamnele își doreau ținute din revistele de modă pariziene, Regina Maria și-a îndreptat atenția spre ia țărănească. A devenit, în acest fel, modelul generațiilor care au urmat. Iulia Gorneanu, născută în Țara Făgărașului, a venit la București îmbrăcată în cămașă populară. De atunci a îmbinat tradiția cu ținutele urbane. Este curator de artă, a lucrat în mediul academic, a trecut pe la diferite ambasade, iar astăzi este, la rândul ei, ambasador al iei românești. Are în colecția personală peste 100 de ii, marame, fote, pălării și alte obiecte vechi.

Iulia Gorneanu: „Am făcut tot ce am putut, poate nu suficient, dar cât am putut eu, pentru a demonstra că dincolo de o personalitate excepțională, a fost o femeie care a inspirat enorm, o femeie care prin curajul de a combina eclectic anumite elemente, nu numai in arhitectura, ci și în vestimentație, a creat o modă în epocă despre care nu se vorbește cât ar trebui să se vorbească. Există un stil Regina Maria absolut bine delimitat, care ar trebui studiat în școlile de specialitate.

De câte ori îmi achiziționez o piesă nouă, o fac gândindu-mă cumva dacă i-ar fi plăcut și ei.

Sunt foarte fericită că în ultimul timp s-a creat cumva o modă, am reușit să inspir mai multe femei și mai ales să le dăruiesc la rândul meu curaj...”

Unele piese din colecția Iuliei Gorneanu și-au găsit locul la Muzeul Micului Paris, unde Eugen Ciocan, prieten vechi al colecționarei, a reușit să recreeze atmosfera anilor interbelici.

Există români care apreciază valorile trecutului în fiecare zi, nu doar în anul centenar. Ei sunt cei care duc mai departe cele mai de preț moșteniri ale Romaniei.

Iulia Gorneanu: „E dureros să spun, dar în loc să sărbătorim o lecție de unitate, suntem pe cale de a celebra una de dezbinare la absolut toate nivelele”.

Eugen Ciocan: „Nu ar strica la școală copiii să ia notă că există și exemple vii, nu doar concepte abstracte în manuale. Și cred că încă ceva, asta în general a fost lecția Casei Regale: cum e, nefiind român, să iubești țara asta mai mult decât o fac românii?”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău