VIDEO | Cele 99 de proiecte finanțate de Guvernul României pentru Centenarul Marii Uniri

  • 25 Aprilie 2018 10:21
VIDEO | Cele 99 de proiecte finanțate de Guvernul României pentru Centenarul Marii Uniri

Festivaluri, spectacole cu baloane de aer, statui și obeliscuri - sunt câteva dintre cele 99 de proiecte care vor goli în 2018 buzunarele Guvernului României. Toate aceste proiecte au fost aprobate după o nouă ședință a Comitetului pentru Centenar. Vorbim de a doua rundă de analize, care decide cum vor sărbători românii 100 de ani de la Marea Unire.

570.000 de lei românești va primi evenimentul sărbătoarea iilor din județul Olt, care își propune să promoveze costumele populare și să înscrie localitatea Cezieni în traseele culturale ale României.

În comuna Cumpăna din județul Constanța va începe în luna iunie construirea unui monument pentru eroii căzuți în Războiul de Independență și în cele două războaie mondiale. Proiectul prevede și amenajarea unui spațiu adecvat pentru sărbătorile naționale, iar la suma de 350.000 de lei românești alocată de Guvern se adaugă și contribuția de 30.000 de lei românești a Primăriei.

Județul Maramureș găzduiește o petrecere centenară, intitulată Satele Unite ale României, care își propune să reunească satele din România și să înceapă o tradiție: în fiecare an, o altă comunitate să fie gazdă. Acest proiect a primit din bani publici 400.000 de lei românești.

Aceeași sumă s-a aprobat tot pentru Maramureș, de această dată pentru o activitate cu 100 de baloane cu aer cald care ar reprezenta fiecară țară din Europa. Evenimentul vizează, pe lângă Centenarul Marii Uniri și momentul în care România va prelua președinția Comisiei Europene.

Peste 95.000 de lei românești se vor cheltui pentru o adunare populară la care vor participa mai multe delegații din Munții Apuseni, urmată de un spectacol artistic, concurs pe teme istorice și o sesiune de comunicări.

Pe lista aprobată de Guvern apar și deplasări tematice în Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia care vor costa 25.000 de lei românești. Beneficiar este Primăria orașului Întorsătura Buzăului, însă nu este specificat deocamdată cine și în ce scop va face călătoriile.

Proiect: Centenar România 100 - Festivalul Național "Sărbătoarea iilor" - Cezieni, județul Olt

„Prin acest proiect se urmărește creșterea interesului pentru realizarea de costume populare tradiționale în diverse zone etnofolclorice ale României, conservarea, protejarea și promovarea acestuia. De asemenea, proiectul își propune ca o dată cu înțelegerea necesității conservării tradiției, să se facă demersurile necesare pentru ca localitatea Cezieni să fie înscrisă în traseele culturale ale României ca fiind locul în care cămășile populare tradiționale, iile, au o zi a lor.”

Buget: 570.000 lei românești

Proiect: Construire Monumentul Eroilor - Cumpăna, județul Constanța

„În acest moment, nu există în comuna Cumpăna un monument al eroilor care să comemoreze toți eroii căzuți în Războiul de Independență, cele două Războaie Mondiale și construcția Canalului Dunăre-Marea Neagră. Prin realizarea acestui obiectiv, se reușește amenajarea unui monument memorativ pentru toți eroii, concomitent cu amenajarea unui spațiu adecvat pentru sărbătorile naționale.”

Buget: 320.000 lei românești

Proiect: "100 de baloane pentru România" - județul Maramureș

„Ne apropiem de momentul în care România va prelua pentru prima dată Președinția Comisiei Europene, este un moment unic să trimitem un mesaj vizibil. Propunem celebrarea tuturor eroilor Europei concomitent cu Centenarul României cu un salut de 100 de baloane cu aer cald reprezentând fiecare țară din Europa.”

Buget: 400.000 lei românești

Proiect: Satele Unite ale României - județul Maramureș

„Proiectul face o chemare către oamenii activi culturali, comunități, sate, grupuri de sate învecinate reprezentând toate țările etnografice ale României, inclusiv românii de pretutindeni să fie gazde pentru o petrecere centenară. În fiecare an, reuniunea satelor va fi găzduită de o altă comunitate din România, aleasă prin candidatură.”

Buget 400.000 lei românești

Proiect: Adunare Publică a locuitorilor din Apuseni - Cîmpeni, județul Alba

„Se va organiza o adunare populară cu participarea unor delegații din toate localitățile din zona Munților Apuseni, începând cu o paradă a portului popular, prezentarea evenimentelor din acea perioadă de către istorici invitați, un spectacol artistic, organizarea de acțiuni pentru cunoașterea participării Moților de la Marea Unire.”

Buget: 95.320 lei românești

Sursa: Digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău