Veterani ai războiului de la Nistru vor duce Flacăra Unirii spre Alba Iulia

  • 18 Iunie 2018 17:28
Veterani ai războiului de la Nistru vor duce Flacăra Unirii spre Alba Iulia

O delegație formată din veterani ai războiului de la Nistru a pornit luni, 18 iunie, spre Alba Iulia pentru a duce Flacăra Unirii. Un marș al unioniștilor de pe ambele maluri ale Prutului va trece prin zeci de orașe și județe din România și R. Moldova. Acțiunea este o inițiativă a Alianței pentru Centenar în parteneriat cu administrațiile locale din cele două state. 

Startul Marșului Centenar se va da la 1 iulie la Alba Iulia, cetate-simbol pentru românii de pretutindeni, urmând ca Flacăra Unirii să fie dusă de către reprezentanți din peste o mie de localități de pe ambele maluri ale Prutului prin mai multe orașe printre care Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Sibiu, Curtea de Argeș, Târgoviște, Mărăști, Mărășești sau Iași. Prima delegație din R. Moldova formată dintr-un grup de veterani ai războiului de pe Nistru, au pornit astăzi 18 iunie la Alba Iulia pe biciclete potrivit lui Vlad Bilețchi, unul din organizatorii acțiunii.

Veterani ai războiului de la Nistru vor duce Flacăra Unirii spre Alba Iulia

Combatanții războiului de pe Nistru au plecat pe biciclete până la Alba Iulia ca să transmită Flacăra Unirii care reprezintă un simbol național de redeșteptare a națiunii în anul Centenar 2018. Urmează ca plecând din Alba Iulia să treacă pe la fiecare consiliul județean unde să primească o semnătură drept dovadă că au parcurs acest drum deloc ușor pentru a da dovadă de sacrificiu și devotament față de țară la fel cum au făcut-o și în anul 1992. Urmează ca noi tinerii, să fim al doilea val de participanți care mergem la Alba Iulia. De pe 1 iulie până pe 1 septembrie vom merge pe jos, localitate cu localitate, județ cu județ până în Municipiul Chișinău unde vom organiza o mare manifestare unionistă.”   

Pe parcursul a două luni participanții vor traversa peste o mie de kilometric, trecând Carpații și Prutul și vor descoperi locurile semnificative pentru Marea Unire și Primul Război Mondial. Istoriile și impresiile lor vor fi adunate într-o publicație denumită „Note Civice”  cu trimitere la ”Notele Politice” ale fostului premier al României Alexandru Marghiloman, care a vorbit în aproximativ 1000 de cuvinte, despre zilele premergătoare unirii Basarabiei cu România, potrivit lui Gheorghe Simion organizator al Marșului Centenar.  

„O mie este numărul de cuvinte scrise de Primul Ministru al României în momentul Unirii Basarabiei cu Țara. O mie de kilometric avea România de la Nistru până la Tisa și peste o mie de Kilometri vom merge noi pe jos pentru a spune întregii lumi că ne dorim Unirea.”

Marșul se va încheia pe 1 septembrie la Chișinău. Cei care doresc să participe la eveniment se pot înscrie pe site-ul unire2018.ro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău