Unioniștii își doresc un milion de semnături din România pentru includerea ReUnirii în Constituție

  • 17 Septembrie 2018 17:11
Unioniștii își doresc un milion de semnături din România pentru includerea ReUnirii în Constituție

Un marș automobilistic unionist, adunarea de semnături pentru modificarea Constituției României în vederea introducerii dezideratului ReUnirii celor două state românești, o campanie de salubrizare a Cimitirului Eroilor Români din Chișinău și ducerea Flăcării Unirii în fiecare localitate din R. Moldova. Acestea sunt câteva dintre acțiunile pe care Alianța pentru Centenar își propune să le realizeze până la sfârșitul anului 2018. 

Unioniștii își doresc să adune un milion de semnături din jumătate din județele din România în vederea includerii ReUnirii în Constituția țării. Este principalul proiect al mișcării unioniste până la sfârșitul anului, a menționat în cadrul unei conferințe de presă Vitalie Prisăcaru, vice-președintele Mișcării Civice Tinerii Moldovei.

„Vrem să demonstrăm forță. Acest milion de semnături va fi folosit pentru referendum care să aibă o singură cerință: modificarea Constituției României în ideea introducerii unui preambul care să stimuleze următorul proiect de țară al României- ReUnirea cu R. Moldova. În cazul R. Moldova aceste semnături vor fi un argument pentru ca în viitor și la noi să fie organizat un astfel de referendum în care oamenii să fie întrebați dacă sunt pro sau împotriva Unirii.”

Alături de adunarea celor un milion de semnături unioniștii își propun să mai organizeze, la 23 septembrie, un marș automobilistic unionist cu steaguri tricolore și muzică patriotică pe străzile principale din Chișinău dar și din suburbii,  și să reabiliteze Cimitirul Eroilor Români din Capitală aflat în paragină, potrivit președintelui Asociației Obștești "UNIREA - ODIP", Vlad Bilețchi.

„Facem apel de unitate la toată lumea să vină la acest marș și să demonstrăm că unioniștii au verde pentru Unire în acest an Centenar.  Ne-am asumat responsabilitate și în ceea ce privește reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Chișinău aflat într-o stare deplorabilă. Puțin ce a mai rămas din acele edificii, construcții monumentale riscă să se prăbușească.”

Constituită la sfârșitul lunii august, anul trecut, Alianța pentru Centenar, este o structură care înglobează asociațiile unioniste de pe cele două maluri ale Prutului și din diaspora. Printre evenimentele de marcă organizate de acestea se numără Marșul Centenarului în care unioniști de pe ambele maluri ale Prutului au parcurs pe jos, în perioada iulie-septembrie, distanța de la Alba Iulia la Chișinău.

Totodată de la începutul anului 2018 au fost votate și semnate de consilii locale, raionale, municipale și județene de pe ambele maluri ale Prutului peste 200 de Declarații de Unire.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău