Un uriaș nor de cenușă vulcanică, deasupra vulcanului Kilauea din Hawaii

  • 16 Mai 2018 12:20
Un uriaș nor de cenușă vulcanică, deasupra vulcanului Kilauea din Hawaii

Un uriaș nor de cenușă vulcanică s-a format deasupra vulcanului Kilauea din Hawaii, determinând autoritățile locale să emită o alertă roșie pentru industria aviatică, în virtutea probabilității ridicate de erupție, informează AFP.

Acest nivel de alertă „înseamnă pericol imediat pentru sănătate, așadar luați măsuri pentru a limita orice expunere”, a anunțat Agenția pentru Protecție civilă din Hawaii într-un comunicat.

„Este o situație gravă, care afectează toată populația expusă”, a adăugat aceeași instituție, precizând că printre problemele de sănătate provocate de acest fenomen se află și insuficiența respiratorie.

Potrivit Protecției civile, norul de cenușă vulcanică a ajuns la o altitudine cuprinsă între 3.000 și 3.600 de metri.

Aceeași instituție a avertizat populația locală în legătură cu eventualele probleme respiratorii care pot să apară, întrucât calitatea aerului este afectată de norul vulcanic.

Vulcanul a început să erupă pe 3 mai, iar de atunci, în sol au apărut peste 20 de fisuri de mari dimensiuni, din care țâșnesc lavă și vapori toxici.

Până în prezent, 40 de case și construcții au fost distruse de scurgerile de lavă iar mii de oameni au fost deja evacuați.

Potrivit oamenilor de știință, dacă nivelul de lavă continuă să scadă în interiorul craterului, vor apărea cel mai probabil alte fisuri, cauzate de scurgerile de lavă, ce vor fi însoțite de coloane de fum toxic.

Experții au avertizat populația, de asemenea, în privința riscului de producere a unei erupții vulcanice majore.

Vulcanul Kilauea este unul dintre cei mai activi din lume și, totodată, unul dintre cei cinci mari vulcani din Hawaii.

Sursa: București FM

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău