Logo
Prima pagină

Externe

Un uriaş nor de cenuşă vulcanică, deasupra vulcanului Kilauea din Hawaii

16 Mai 12:20

Un uriaş nor de cenuşă vulcanică s-a format deasupra vulcanului Kilauea din Hawaii, determinând autorităţile locale să emită o alertă roşie pentru industria aviatică, în virtutea probabilităţii ridicate de erupţie, informează AFP.


Un uriaş nor de cenuşă vulcanică, deasupra vulcanului Kilauea din Hawaii

Un uriaş nor de cenuşă vulcanică, deasupra vulcanului Kilauea din Hawaii


Acest nivel de alertă „înseamnă pericol imediat pentru sănătate, aşadar luaţi măsuri pentru a limita orice expunere”, a anunţat Agenţia pentru Protecţie civilă din Hawaii într-un comunicat.

„Este o situaţie gravă, care afectează toată populaţia expusă”, a adăugat aceeaşi instituţie, precizând că printre problemele de sănătate provocate de acest fenomen se află şi insuficienţa respiratorie.

Potrivit Protecţiei civile, norul de cenuşă vulcanică a ajuns la o altitudine cuprinsă între 3.000 şi 3.600 de metri.

Aceeaşi instituţie a avertizat populaţia locală în legătură cu eventualele probleme respiratorii care pot să apară, întrucât calitatea aerului este afectată de norul vulcanic.

Vulcanul a început să erupă pe 3 mai, iar de atunci, în sol au apărut peste 20 de fisuri de mari dimensiuni, din care ţâşnesc lavă şi vapori toxici.

Până în prezent, 40 de case şi construcţii au fost distruse de scurgerile de lavă iar mii de oameni au fost deja evacuaţi.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, dacă nivelul de lavă continuă să scadă în interiorul craterului, vor apărea cel mai probabil alte fisuri, cauzate de scurgerile de lavă, ce vor fi însoţite de coloane de fum toxic.

Experţii au avertizat populaţia, de asemenea, în privinţa riscului de producere a unei erupţii vulcanice majore.

Vulcanul Kilauea este unul dintre cei mai activi din lume şi, totodată, unul dintre cei cinci mari vulcani din Hawaii.

Sursa: București FM

 

Cuvinte cheie

Articole cu teme similare: