Un tezaur dacic complex, conținând piese din argint și din aur a fost descoperit în România

  • 09 Noiembrie 2018 16:55
Un tezaur dacic complex, conținând piese din argint și din aur a fost descoperit în România

Un tezaur dacic complex, conținând peste 60 de piese din argint și trei obiecte din aur, a fost descoperit în comuna Ernei, din județul Mureș, specialiștii fiind de părere că datează de la jumătatea secolului I, înainte de Hristos.

Importanta descoperire arheologică a fost prezentată vineri, într-o conferință de presă, de directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan, care a precizat că este vorba de cel mai important tezaur din perioada respectivă din colecția muzeului. Tezaurul a fost identificat în urmă cu aproximativ zece zile de Harsany Zsolt, un regizor din Mureș, care are ca pasiune, în timpul liber, căutarea de comori.

Directorul Muzeului Județean Mureș a spus că piesele, de o valoare "inestimabilă", au fost curățate și conservate, în fază primară, de un specialist, pentru a putea fi prezentate, întrucât sunt realizate dintr-un argint pur, de 98 la sută, sunt foarte fragile și este foarte important ca ele să fie conservate.

Arheologul Daniel Cioată, de la Muzeul Județean Mureș, a explicat că acest tezaur din argint, prin morfologia pieselor "se înscrie în cadrul tezaurelor aparținând civilizației dacice clasice" și a adăugat că, după ce au fost analizate atent piesele, tezaurul a fost datat, cu aproximație, "undeva pe la jumătatea secolului I, înainte de Hristos".

Arheologul a spus că este un tezaur complex, care conține peste 60 de piese de argint, la care se adaugă alte trei obiecte din aur.

"Este vorba de un set de piese de podoabă, e un set complex, pentru că el cuprinde aproape tipurile de obiecte cunoscute în perioada civilizației dacice - coliere, brățări, pandantive, lanțuri, diferite verigi. Printre cele mai importante obiecte sunt cele trei coliere din bară de argint, două dintre coliere sunt torsionate, iar al treilea este format dintr-o bară simplă. Este o caracteristică a acestor seturi de coliere, dacă sunt trei găsite, două dintre ele au aceeași morfologie, în timp ce al treilea diferă", a explicat arheologul Daniel Cioată.

Acesta a amintit că au mai fost identificate o serie de brățări realizate din bară de argint, "destul de masive", sau din sârmă de argint, două seturi de fibule, dar și mai multe pandantive.

Din punct de vedere al metalului din care au fost confecționate, cele mai importante piese ale tezaurului sunt trei pandantive din aur, care au formă de amforă.

Arheologul a opinat că tezaurul a aparținut unu nobil din rândul societății dacice, iar importanța sa este dată și de faptul că a fost găsit într-o zonă în care descoperirile de epocă dacică sunt destul de puține.

"Acum, prin complexitatea lui, prin faptul că piesele sunt destul de masive, prin faptul că lipsesc, de exemplu, cerceii, ne putem gândi, într-o primă fază, că a aparținut unui nobil, unui bărbat, din rândul societății dacice, din acea perioadă. Importanța tezaurului este dată, din punct de vedere științific, pe lângă complexitate, pe lângă modul în care s-au păstrat piesele, este dată și de faptul că a apărut într-o zonă, în zona Mureșului Superior, unde așezările, fortificațiile, în general descoperirile de epocă dacică, sunt destul de puține", a punctat Daniel Cioată.

Prezent la conferința de presă, președintele Consiliului Județean Mureș, Peter Ferenc, a spus că este un moment deosebit și că este foarte important ca acest tezaur "să rămână acasă" și să fie expus la Târgu Mureș.

"Pentru noi, aceste descoperiri sunt foarte importante, deoarece cunoștințele noastre despre trecutul acestui județ vor fi mult mai vaste, mult mai largi (...) Pentru noi, ca și Consiliu Județean și ca Muzeu Județean Mureș, cel mai important este ca acest tezaur să rămână acasă, deci să fie expus la Târgu Mureș și pentru acest lucru, cum am făcut și până acum, îl vom sprijini pe directorul muzeului, domnul Soos Zoltan, ca într-adevăr acest tezaur să rămână în Târgu Mureș. (...)Cred că, dacă aceste exponate vor fi expuse în Muzeul Județean, avem posibilitatea să avem chiar mai mulți vizitatori, chiar să atragem turiști din alte zone ale țării, pentru că este vorba de un tezaur care, după cum am înțeles de la specialiști, datează de circa 2000 de ani, dar date mai concrete vom avea când va fi expertizat în București", a punctat președintele CJ Mureș.

Cel care a făcut importanta descoperire, Harsany Zsolt, a dezvăluit faptul că a fost extrem de emoționat atunci când a găsit primele piese și când s-a gândit că ar putea fi vorba de un tezaur. El a precizat că a luat imediat legătura cu directorul muzeului și că a predat piesele autorităților chiar a doua zi.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău