Tezaur antic, datând din perioada geto-dacă, descoperit la Aleșd, România

  • 30 Octombrie 2018 16:44
Tezaur antic, datând din perioada geto-dacă, descoperit la Aleșd, România

Un tezaur antic, cu 379 de denari din argint, descoperit la Aleșd și un tezaur medieval, cu 479 de monede poloneze și transilvane, găsit întâmplător, la interval de două săptămâni, în satul Groși, au intrat în patrimoniul Muzeului Țării Crișurilor (MTC) din Oradea, fiind prezentate marți de muzeografi și de descoperitorii lor.

Directorul MTC, Aurel Chiriac a subliniat, în conferință de presă, că specialiștii pot oferi, în această etapă a cercetării, doar date preliminare din evaluarea științifică legate de descoperirea tezaurelor de la Aleșd (sec. II î.Hr.- I d.Hr.) și Groși (sec. XVII d.Hr.).

Evaluarea financiară a tezaurelor va fi efectuată, printr-o muncă laborioasă, de specialiști, foarte puțini în țară și este estimată că va fi finalizată până la începutul anului 2019. Cei care le-au descoperit vor primi, din bugetul muzeului, 30% din valoarea totală, iar dacă vor cuprinde și piese excepționale, se va mai adăuga 15%.

Potrivit directorului Aurel Chiriac, tezaurul de la Aleșd este o acumulare de monedă care se constituie pe parcursul secolelor II î.Hr. - I d.Hr., fiind compus din denari din argint. Dintre emitenți au fost identificați până în prezent: Iulius Caesar, Marcus Iunius Brutus și Octavianus Augustus, ale cărui piese (Augustus) par să marcheze îngroparea tezaurului.

"Majoritatea sunt denari republicani, vreo 79 de piese fiind emise în timpul primului împărat roman, respectiv Augustus. Tehnic, până acum am identificat două erori de batere, există câteva piese care sunt susceptibile de a fi imitații barbare. Cronologic, întreg tezaurul este o acumulare de piese care se petrece la sfârșitul secolului II înainte de Hristos și secolul I după Hristos, iar piesele care marchează să zicem așa îngroparea acestui tezaur se situează undeva în jurul anului 14, anul morții lui Augustus", a spus muzeograful Călin Ghemiș.

Comoara ar fi ajuns în pământ într-o perioadă destul de frământată, după asasinarea lui August, tot cam în aceeași perioadă fiind asasinat și Burebista, al cărui regat se destramă și încep o serie de presiuni în zona transilvanică, o zonă de interferență între civilizația celtică și cea a dacilor liberi.

Tezaurul de la Aleșd a fost descoperit de doi pasionați la sfârșitul lunii septembrie, pe un deal, lângă Peștiș, pe valea Morii. Mecanicul de motociclete Florin Avram și Cristian Rusu, polițist criminalist, căutau arme din al doilea război mondial. Amândoi dețin autorizație pentru aparat de detectat metale, marea dorință a lui Florin fiind să găsească o cască metalică de luptă.

"Ne-am dus pe o legendă a oamenilor din satul Peștiș, care spuneau că există un fel de tumul, unde e ascunsă o comoară, dar care e blestemată. Se spune că au mai fost săpături, dar mulți au renunțat, au săpat, s-au trezit în altă zonă. Superstiții. Exact lângă acel tumul, cu o zi înainte de găsire, eu am fost singur cu motocicleta și am găsit niște cartușe. I-am zis lui Cristi, hai să mergem, pentru că sigur găsim ceva. Acolo știam eu că a fost un fel de rezistență în cel de al doilea război mondial, ca legionarii care s-au retras în munți. Urcând pe deal, am găsit un semnal, și deși ploua mărunt, ne-am apucat de săpat. Am dat de trei bucăți de ceramică, probabil vasul în care au fost puși, și scormonind, am scos o monedă cu chip din profil. Prietenul meu Cristi tremura de emoție și a spus că sunt foarte valoroși. Nu ne-am lăsat până nu am scos tot. Atunci am zis: acum e momentul să scriem istoria. Eu mai am o mare pasiune, care sunt dacii și am și o asociație sportivă numită Getodacii liberi. Crezul meu e ca și al dacilor: succesul este trecător, dar gloria este eternă. Acum am primit răsplata strămoșească, fără să vreau. Sătenii au spus că această comoară ne-a așteptat pe noi doi, pentru că noi am fost îndreptățiți să o găsim, deoarece intențiile noastre nu au fost cele de a ne îmbogăți. Eu, banii pe care îi voi primi îi voi investi tot în domeniu, adică într-un detector mai performant și vom încerca să intrăm în colaborare cu muzeul", a povestit Florin Avram.

Pe internet, în funcție de calitatea monedei, de model, valoarea uneia ajunge la casele de licitații până la 12.000 de euro.

Directorul MTC a ținut să mulțumească descoperitorilor și autorităților locale care au anunțat, preluat și predat în timp foarte scurt, 48 de ore, aceste tezaure, potrivit legii. Chiar le-a propus celor doi pasionați de istorie, Florin Avram și Cristian Rusu, să colaboreze cu instituția sa.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău