Un papirus egiptean de 17 metri, vândut la licitație cu 1,35 milioane de euro

  • 14 Octombrie 2018 14:14
Un papirus egiptean de 17 metri, vândut la licitație cu 1,35 milioane de euro

Un foarte rar papirus egiptean, cu o lungime de 17 metri, a fost vândut sâmbătă după-amiază la o licitație organizată în Monaco cu prețul de 1.350.000 de euro (fără comision), a anunțat o reprezentantă a organizatorilor, Hotel des Ventes de Monte-Carlo, informează AFP.

Acest artefact, propus spre vânzare de un cuplu de pensionari care trăiesc în sudul Franței, era estimat la un preț de vânzare cuprins între 1,8 milioane și 2 milioane de euro, dar cu un preț de rezervă mult mai mic decât cel cu care a fost în cele din urmă adjudecat. Papirusul a fost cumpărat de un colecționar privat, care a licitat prin telefon.

Papirusul, puțin avariat în prima sa parte, dar, global, într-o stare de conservare remarcabilă, reprezintă o versiune a "Cărții Morților". El este alcătuit din 192 de capitole și conține numeroase viniete desenate și pictate în roșu și negru, ilustrând scene precum judecarea morților de către Osiris și câmpuri de stuf aflate în lumea de dincolo.

Acest document a fost datat din perioada saită, în timpul domniei faraonului Psametic al II-lea, aproximativ între anii 594-588 î.e.n.

În total, această licitație din Monaco, dedicată arheologiei egiptene, a propus spre vânzare, pe lângă acest papirus, alte 200 de loturi și a generat încasări totale de aproape 1,6 milioane de euro. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău