Un nou tratat pentru a întări relația franco-germană va fi semnat astăzi de Angela Merkel și Emmanuel Macron

  • 22 Ianuarie 2019 08:21
Un nou tratat pentru a întări relația franco-germană va fi semnat astăzi de Angela Merkel și Emmanuel Macron

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron vor semna astăzi, 22 ianuarie, un nou tratat pentru a întări relația franco-germană și a trimite un mesaj care se dorește a fi pozitiv pentru Uniunea Europeană, într-un moment în care aceasta este slăbită de ascensiunea naționalismelor, scrie Agerpres.

Textul, care va fi parafat la Aachen, în Germania, cu patru luni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, suscită totodată o controversă în Franța, unde extrema dreaptă, ca și extrema stânga văd în el o pierdere a suveranității naționale și o aliniere a țării lor Berlinului.

Tratatul "de cooperare și integrare franco-germană" urmează "să-l completeze" pe cel așa-zis de la Elysee, semnat în 1963 între generalul De Gaulle și Konrad Adenauer, care concretiza reconcilierea franco-germană după război.

Documentul prevede o convergență a politicilor economică, externă și de apărare ale celor două țări, o cooperare regională transfrontalieră, precum și o "adunare parlamentară comună", compusă din 100 de deputați francezi și germani.

Cele două țări vor adopta și "o clauză a apărării mutuale" în caz de agresiune, după modelul celei prevăzute în cadrul NATO. Ele vor putea să desfășoare mijloace împreună în caz de atac terorist și să coopereze în programe militare majore, cum ar fi proiecte privind tancurile și avioanele de luptă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău