Un grup de peste 700 de primari condamnă decizia de suspendare a asistenței macrofinanciare pentru R.Moldova

  • 18 Iulie 2018 17:43
Un grup de peste 700 de primari condamnă decizia de suspendare a asistenței macrofinanciare pentru R.Moldova

Un grup de președinți de consilii raionale, precum și peste 700 de primari au semnat adresări către instituțiile europene în care condamnă decizia de suspendare a asistenței macrofinanciare în valoare de 10 de milioane de euro pentru Republica Moldova și laudă modul în care autoritățile de la Chișinău realizează reformele pro-europene.

Adresarea, semnată de peste 25 de președinți ai Consiliilor raionale, a fost difuzată din numele președintelui Consiliului raional Criuleni, din partea Partidului Democrat, Veaceslav Burlac. Semnatarii documentului se declară „nedumeriți și dezamăgiți” de rezoluția recentă a Parlamentului European în care a fost starea democrației din Republica Moldova.

Semnatarii consideră că Parlamentul European a examinat „părtinitor” și „superficial” problema și îi consideră vinovați și pe liderii opoziției pentru adoptarea acestei decizii.

În același timp, în declarația primarilor, care a fost transmisă de presei de unul din liderii Partidului Democrat, primarul de Hâncești, Alexandru Botnari, se afirmă că progresele Republicii Moldova pe calea integrării europene „sunt consistente”.

Pe de altă parte, Partidul Acțiune și Solidaritate califică aceste demersuri drept o nouă dovadă de instaurare a dictaturii în Republica Moldova. „PD este acuzat de autoritarism și dictatură, inclusiv de către partenerii externi, iar drept răspuns PD îi forțează pe 713 primari să atace UE și opoziția, astfel confirmând apucăturile antidemocratice ale guvernării. Cum poate un partid pretins democrat să controleze 80% din primarii din țară? Nici Edinaia Rasia, cu care PD a semnat un acord de colaborare, nu a reușit un asemenea record”, a comentat pe o rețea de socializare vicepreședintele PAS, Mihai Popșoi. 

Parlamentul European a adoptat la 5 iulie o rezoluție în care îi cere Comisiei Europene să suspende plățile prevăzute pentru asistența macrofinanciară și suportul bugetar pentru Republica Moldova. Dezbaterile au avut loc în contextul anulării alegerilor primarului din Chișinău, câștigate de unul din liderii opoziției proeuropene, Andrei Năstase.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău