UE este 'gata să examineze' dacă Marii Britanii îi mai pot fi oferite garanții suplimentare în legătură cu problema frontierei irlandeze

  • 13 Decembrie 2018 14:13
UE este 'gata să examineze' dacă Marii Britanii îi mai pot fi oferite garanții suplimentare în legătură cu problema frontierei irlandeze

Uniunea Europeană este 'gata să examineze' dacă Marii Britanii îi mai pot fi oferite garanții suplimentare în legătură cu problema frontierei irlandeze și acordul de Brexit, se arată într-un proiect de document al Bruxellesului la care Reuters a avut acces înaintea reuniunii de astăzi a Consiliului European.

Potrivit documentului orice noi asigurări primite 'nu vor modifica sau veni în contradicție cu' acordul încheiat deja.

Reprezentanții celorlalte 27 de state din UE nu au căzut încă de acord în totalitate asupra documentului citat și, conform unor surse diplomatice, acesta ar putea suferi schimbări considerabile.

Mai multe surse diplomatice din Uniunea Europeană au indicat că Marea Britanie ar dori ca așa-zisul mecanism de 'backstop' legat de frontiera irlandeză să fie ridicat după trei ani. Proiectul de document citat de Reuters nu evocă în schimb niciun fel de date privind renunțarea la acest mecanism.

Proiectul de document citat mai consemnează că UE dorește 'un parteneriat cât mai apropiat posibil' în viitor cu Marea Britanie și promite ratificarea rapidă de către UE a acordului de Brexit, îndemnând însă totodată la măsuri de pregătire pentru situația în care Regatul Unit ar părăsi în cele din urmă blocul fără un acord prealabil.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
24,4
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău