UE aprobă un plan de blocare a știrilor false. Ungaria, nominalizată ca sursă de dezinformare pe plan intern

  • 15 Decembrie 2018 07:50
UE aprobă un plan de blocare a știrilor false. Ungaria, nominalizată ca sursă de dezinformare pe plan intern

Liderii națiunilor din cadrul Uniunii Europene au aprobat, vineri, un plan de contracarare a știrilor false, iar, în acest context, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a criticat pe premierul Ungariei, Viktor Orban, pentru dezinformare, relatează Reuters.

Planul de contracarare a informațiilor false răspândite de presă și de rețelele de socializare online vizează ceea ce Uniunea Europeană, NATO și Statele Unite consideră a fi tentativele Rusiei de subminare a democrațiilor occidentale.

Liderii statelor UE au aprobat un plan care prevede crearea unui sistem de alertare a guvernelor și a companiilor online precum Facebook și Google să ia măsuri pentru eliminarea conținutului fals ori ilegal. 

"Dezinformările deliberate, de amploare și sistematice, inclusiv în cadrul războaielor hibride, reprezintă o provocare acută și strategică pentru sistemele noastre democratice. Este necesar un răspuns urgent", se arată în documentul aprobat la reuniunea Consiliului European.

Planul, elaborat de Comisia Europeană, prevede alocarea de fonduri și prerogative autorităților de reglementare de la Bruxelles pentru monitorizarea și contracararea campaniilor ruse pentru dezinformare. În acest sens, bugetul Serviciului European de Acțiune Externă a fost suplimentat de la 1,9 la 5 milioane de euro în 2018.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că Bruxellesul trebuie să contracareze și dezinformările la nivel intern. 

"Unii prim-miniștri aflați aici la masă sunt surse de știri false. Atunci când domnul Viktor Orban, spre exemplu, spune că imigranții sunt responsabili de Brexit, aceasta este o știre falsă. Așa că nu trebuie să le atribuim doar altora responsabilitatea", a argumentat Juncker, citat de MEDIAFAX.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău