UE a oferit încă 3 miliarde de euro Turciei pentru a o ajuta să primească refugiați sirieni

  • 14 Martie 2018 15:02
UE a oferit încă 3 miliarde de euro Turciei pentru a o ajuta să primească refugiați sirieni

Comisia Europeană a dat undă verde astăzi unui al doilea pachet financiar de 3 miliarde de euro pentru a ajuta Turcia să primească refugiați sirieni pe teritoriul său, așa cum a promis în urmă cu doi ani în cadrul controversatului acord migratoriu încheiat cu Ankara, notează Agerpres.  

În timp ce primele 3 miliarde de euro ale unui prim pachet au fost alocate mai multor zeci de proiecte, executivul european „începe astăzi mobilizarea celei de-a doua tranșe" de aceeași valoare dintr-o nouă finanțare pentru refugiații din Turcia, în schimbul ajutorului Ankarei în prevenirea ajungerii migranților în Europa, potrivit unui comunicat.

În acordul său din martie 2016 cu UE, Turcia s-a angajat să oprească traversările Mării Egee și a acceptat ca UE să-i trimită toți noii migranți care sosesc în Grecia, inclusiv solicitanții de azil. În contrapartidă, acordul prevedea că, „pentru fiecare sirian trimis înapoi în Turcia din insulele grecești, un alt sirian va fi reinstalat din Turcia în UE".

Europenii se angajau de asemenea să plătească 3 miliarde de euro pentru finanțarea unor proiecte ameliorând primirea refugiaților în Turcia în 2016 și 2017, precum și o „finanțare suplimentară" de aceeași valoare pentru următorii doi ani, dar respectând anumite condiții”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău