UE a denunțat o campanie de dezinformare rusă înainte de incidentele din Marea Azov

  • 11 Decembrie 2018 12:08
UE a denunțat o campanie de dezinformare rusă înainte de incidentele din Marea Azov

Rusia a dus o campanie de dezinformare timp de un an înainte de a sechestra trei nave ucrainene și echipajele lor în Marea Azov la sfârșitul lui noiembrie, a declarat luni comisarul european pentru securitate Julian King, comunică AFP, potrivit Agerpres.

„Dacă vreunul dintre voi credea că acest incident a fost neașteptat, atunci s-a înșelat", a declarat King în cadrul unei conferințe organizate la Bruxelles de grupul de reflecție German Marshall Fund.

"Campania de dezinformare a început în urmă cu peste un an, atunci când media ruse au început să acuze autoritățile de la Kiev că draghează Marea Azov pentru instalații destinate unei flote NATO", a explicat comisarul european britanic.

"Apoi, în timpul verii, s-a pretins că Ucraina a infectat marea cu holeră. În septembrie au urmat declarații în unele media ruse care denunțau provocări occidentale pe țărmurile Mării Azov", a adăugat King.

Media ruse au relatat că SUA "pregătesc din anii 1990 confruntări între ucraineni și forțele ruse în Marea Neagră", a continuat el.

"De asemenea, media ruse au dat ca sigură informația că serviciile secrete britanice și ucrainene au încercat să transporte o bombă nucleară până la podul nou construit spre Crimeea ocupată pentru a-l arunca în aer, dar acestea au fost oprite de forțele speciale trimise de Moscova", a spus King.

Rusia a anexat Crimeea în 2014 și, luna trecută, forțele sale navale au deschis focul asupra a trei nave ale Forțelor navale ucrainene și le-au capturat atunci când au încercat să traverseze strâmtoarea Kerci dintre Marea Neagră și Marea Azov.

Serviciile Comisiei Europene se folosesc de această campanie de dezinformare pentru a consolida lupta împotriva unor astfel de metode. Săptămâna trecută, UE a anunțat un plan care vizează consacrarea a 5 milioane de euro anul viitor pentru combaterea dezinformării.

În același timp, UE a lansat un sistem de alertă și a făcut presiune asupra giganților internetului precum Facebook pentru a obține mai mult ajutor în lupta împotriva dezinformării.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău