Ucraina anunță progrese de peste un kilometru la Bahmu

  • 07 Iunie 2023 18:47
Ucraina anunță progrese de peste un kilometru la Bahmu

Forțele ucrainene au avansat în ultimele 24 de ore între 200 și 1.100 de metri pe mai multe porțiuni ale frontului din Bahmut (Donețk), a anunțat miercuri ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, insistând că Kievul a trecut la acțiuni ofensive în zona acestui oraș din estul Ucrainei, potrivit Agerpres.

„În ultima zi am avansat între 200 și 1.100 de metri în mai multe secțiuni din zona Bahmut", a scris Maliar pe contul său de Telegram.

Viceministrul ucrainean a adăugat, în concordanță cu ceea ce au anunțat în ultimele ore alți purtători de cuvânt ai armatei ucrainene, că forțele ruse au trecut în defensivă și încearcă să își mențină pozițiile în zona Bahmut.

"În zona Bahmut, trupele noastre au trecut de la apărare la atac", a scris Maliar în mesajul său, în care afirmă că mercenarii ruși din grupul privat Wagner sunt încă prezenți în ariergardă la Bahmut, însă armata regulată rusă este cea care luptă în prezent în această parte a frontului.

Ucraina a reușit să oprească înaintarea rușilor la Bahmut datorită "fortificațiilor pregătite în prealabil" de către trupele Kievului, a indicat ea.

În același timp, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului pentru Securitatea Națională și Apărare al Ucrainei, a specificat miercuri că Ucraina nu a lansat încă planificata contraofensivă pentru recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, iar începerea acesteia va fi evidentă pentru toată lumea atunci când se va întâmpla, potrivit Reuters.

Astfel, Danilov a dezmințit declarațiilor oficialilor ruși care au afirmat în ultimele zile că mult-anunțata contraofensivă ucraineană a început.

"Toate acestea nu sunt adevărate. Armata noastră va decide când va începe", a declarat Danilov într-un interviu pentru Reuters. "Când vom începe contraofensiva, toată lumea va ști despre ea, o va vedea", a afirmat el, apreciind că oficialii ruși au confundat avansurile ucrainene locale din anumite zone de pe front cu începutul unei operațiuni mai ample.

Forțele ruse, care și-au început invazia în Ucraina la 24 februarie 2022, luptă cu trupele ucrainene pe o mare parte din linia frontului.

Kievul speră că mult-așteptata contraofensivă va marca un moment crucial în război și dorește să recupereze porțiuni semnificative din teritoriul ocupat de Rusia.

În interviul pentru Reuters, Danilov a declarat că nu există nicio îndoială că Rusia a provocat marți distrugerea barajului de la Nova Kahovka pe fluviul Nipru, în regiunea Herson (sud), având în vedere că zona se afla sub controlul Rusiei încă de la începutul invaziei.

Kievul sugerase marți că Moscova - care minase de acum un an barajul - l-a aruncat în aer pentru a încerca să împiedice trupele ucrainene să traverseze Niprul pentru a ataca forțele ruse de pe malul stâng al fluviului. Rusia dă vina pe Ucraina pentru ruperea barajului.

"Ei credeau că vom avansa în această direcție. Acțiunile lor nu vor avea consecințele pe care și le doreau", a afirmat oficialul ucrainean.

Ucraina se confruntă acum cu presiuni pentru a accepta negocieri de pace, a spus Danilov, subliniind că poziția Kievului rămâne neschimbată: niciun fel de discuții până când forțele ruse nu părăsesc teritoriul ucrainean. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău