Theresa May denunță "impasul" negocierilor pe tema Brexit și vrea respect din partea UE

  • 21 Septembrie 2018 18:45
Theresa May denunță

Negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană pe tema Brexit sunt "în impas", afirmă premierul britanic, Theresa May, după ce liderii europeni au respins planul Londrei privind viitoarele relații bilaterale.

"Marea Britanie a tratat Uniunea Europeană doar cu respect și se așteaștă la același lucru. Relația bună la finalul acestui proces depinde de acest lucru", a spus Theresa May.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a respins planul Theresay May privind relațiile bilaterale post-Brexit fără a explica de ce și fără a oferi o alternativă, a spus Theresa May.

"Acest lucru nu este acceptabil în această etapă a negocierilor; nu poate fi respins acest plan fără o explicație detaliată sau fără prezentarea unei alte propuneri", a subliniat premierul britanic.

 

 
 
 

Theresa May a explicat că există două probleme principale în negocierile pe tema Brexit: viitoarea relație economică între Marea Britanie și Uniunea Europeană și frontiera între provincia britanică Irlanda de Nord și Irlanda, stat UE.

"Suntem cu toții de acord că tratatul final trebuie să includă un element care să garanteze că nu va reapărea frontieră între Irlanda și Irlanda de Nord. Dar Uniunea Europeană propune realizarea acestui lucru prin menținerea efectivă a Irlandei de Nord în uniunea vamală. După cum am spus deja, acest lucru este inacceptabil. Nu vom accepta niciodată așa ceva, ar însemna destrămarea țării noastre", a argumentat Theresa May.

Liderii statelor Uniunii Europene au menținut, cu ocazia summitului informal din orașul austriac Salzburg, presiunile asupra premierului Marii Britanii, Theresa May, cerându-i garanții privind frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord și Irlanda.

Liderii celor 27 de țări UE au cerut flexibilitate din partea Londrei privind frontiera cu Irlanda, condiționând viitoarea relație bilaterală de acordarea unui statut special Irlandei de Nord. "Avem principii foarte clare referitoare la integritatea pieței unice și mai ales în privința frontierei irlandeze", a declarat președintele Franței, Emmanuel Macron. "Avem nevoie de o propunere a Marii Britanii care să mențină statutul special în acordul de ieșire din UE", a precizat Macron.

"Suntem pregătiți pentru orice eventualitate. Dar cred că trebuie să ne dublăm eforturile în următoarele două săptămâni, pentru a ne asigura că vom avea un acord", a spus premierul Irlandei, Leo Varadkar.

Uniunea Europeană și Marea Britanie trebuie să înregistreze progrese substanțiale pentru a ajunge la un eventual acord pe tema Brexit până în noiembrie, a afirmat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, după summitul informal din orașul austriac Salzburg. "Este clar că avem nevoie de progrese substanțiale până în octombrie și că trebuie să finalizăm totul în noiembrie", a afirmat Angela Merkel. "Am parcurs deja un drum lung privind acordul de ieșire" a Marii Britanii din UE, "dar avem mult de lucru în privința viitoarei relații" bilaterale, a precizat Angela Merkel.

Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană în martie 2019.

Sursa: Mediafax

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău