The Economist: Occidentul ia în calcul trei versiuni ale evoluției războiului din Ucraina, după contraofensiva Kievului

  • 09 Iunie 2023 19:48
The Economist: Occidentul ia în calcul trei versiuni ale evoluției războiului din Ucraina, după contraofensiva Kievului

Analiștii și oficialii occidentali văd trei scenarii principale pentru evoluția războiului cu Rusia din Ucraina după contraofensiva Forțelor Armate ale Kievului, potrivit unui material publicat săptămâna aceasta de The Economist, scrie G4media.ro.

Potrivit primului scenariu, Ucraina realizează un mare avans, recucerind o parte semnificativă a teritoriilor din estul țării și, poate, chiar începând să amenințe Crimeea anexată. Din cauza unor astfel de pierderi pe front, Vladimir Putin ar putea pierde puterea.

Pentru mulți, aceasta este cea mai bună cale de a restabili pacea în Europa. Dar acest scenariu ridică temeri că Rusia, scufundată în haos, ar putea pierde controlul asupra arsenalului său nuclear.

Al doilea scenariu, după cum scrie ziarul, presupune pierderi mai mici pentru Rusia, dar și perspectiva unor noi înfrângeri. Acest lucru ar putea fi suficient pentru a slăbi puterea lui Putin.

Un al treilea rezultat, mai sumbru, ar fi un impas care ar permite Rusiei să păstreze o mare parte din ceea ce a capturat, chiar și după contraofensivă. Acest lucru va submina încrederea Occidentului în succesul Ucrainei și îl va încuraja pe Putin.

În ciuda tuturor eșecurilor militare, nu pare că Putin și-a abandonat planurile de a subjuga Ucraina prin anexarea de teritorii și instalarea unui guvern marionetă la Kiev, scrie The Economist, citându-l pe Alexander Gabuev, senior fellow al Carnegie Endowment for International Peace (inclus în registrul „agenților străini” în Rusia). Kremlinul speră probabil să obțină acest lucru prin prelungirea conflictului timp de mulți ani.

Prelungirea războiului poate fi evitată dacă Ucraina obține victorii militare notabile, precum și prin garanții extinse din partea țărilor occidentale de a oferi asistență militară și umanitară Kievului, scrie The Economist. Dacă astfel de garanții – privind apărarea și refacerea infrastructurii – sunt formalizate legal pentru o perioadă lungă de timp, acest lucru va distruge speranța Kremlinului de a aștepta instalarea „uzurii” în rândul statelor occidentale și, deci, reducerea sprijinului oferit Ucrainei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău