Testarea sistemului RO-ALERT, de avertizare a populației prin telefonul mobil, începe luni în România

  • 16 Septembrie 2018 18:49
Testarea sistemului RO-ALERT, de avertizare a populației prin telefonul mobil, începe luni în România

Începând de luni, 17 septembrie, în România va fi testat la nivel național sistemul de alertă RO-ALERT care va avertiza populația prin telefonul mobil în legătură cu urgențe majore, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații foarte grave sau chiar un atac terorist.

Portalul de avertizare în situații de urgență ro-alert.ro a fost lansat oficial în acest week-end în prezența șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, relatează Radio România Actualități.

Deocamdată, pe site-ul Roalert.ro sunt plasate informațiile necesare privind modul în care telefoanele mobile pot fi configurate astfel încât să primească avertizările de urgență dar și alte date care ne ajută să înțelegem cum funcționează sistemul.

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a subliniat că avertizările Roalert vor fi difuzate doar în situații de urgență majoră.

Roalert va fi folosit doar pentru situațiile extrem de grave. Nu avem intenția să folosim sistemul foarte frecvent, pentru că atunci diminuăm interesul populației, plus devine foarte deranjant pentru că sunetul care va veni continuă să sune până ce se citește mesajul. Dacă telefonul e pe silențios, mesajul tot va veni cu sunet, indiferent dacă telefonul e pe silențios. Deci mesajul respectiv când vine înseamnă că este ceva grav”.

Secretarul de stat Raed Arafat a subliniat ca alertele nu vor fi trasmise și în caz de cutremur, pentru a evita panica. Pentru acest sistem nu este nevoie de un smartphone, pentru că mesajele se primesc și pe telefoanele vechi, care s-ar putea să fie deja configurate. Cei care au Iphone trebuie să aștepte însă până în decembrie.

Locuitorii din zonele rurale și oamenii în vârstă care nu știu să își configureze telefonul pentru a primi mesajele vor fi ajutați, a precizat secretarul de stat în MAI. Un reprezentant al ISU sau al STS ar putea face acest lucru duminica, la biserică, a exemplificat Raed Arafat. El a mai spus că cetățenii trebuie să descarce și aplicația DSU, pentru că acolo vor găsi mesaje obișnuite cum sunt codurile galbene meteorologice, care nu vor fi transmise prin Roalert.

Testarea sistemului Roalert la nivel național se va încheia la sfârșitul acestei luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău