Tergiversarea învestirii primarului ales al Chișinăului, Andrei Năstase, discutată cu delegații Consiliului Europei

  • 17 Iunie 2018 13:52
Tergiversarea învestirii primarului ales al Chișinăului, Andrei Năstase, discutată cu delegații Consiliului Europei

Tergiversarea procesului de învestire a primarului ales în Chișinău, Andrei Năstase, a fost unul dintre subiectele discutate în cadrul vizitei de monitorizare pe care a efectuat-o în Republica Moldova delegația Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei. Potrivit unui comunicat CALM, subiectul a fost abordat, în condițiile în care în localitățile rurale acest proces durează 1-2 zile.

Delegația (CoE) a avut o întrevedere cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în această săptămână.

Scopul vizitei Congresului Autorităților Locale și Regionale din cadrul Consiliului Europei a fost evaluarea stării democrației locale în Republica Moldova. Membrii delegației CoE s-au interesat și de alegerile locale care au avut loc recent în capitală și în alte câteva localități.

Una dintre constatările Delegația (CoE ) a fost faptul că autoritățile R. Moldova nu țin cont de recomandările Congresului Autorităților Locale și Regionale al CoE și că există restanțe la fiecare capitol din Foaia de Parcurs. Recomandările CoE sunt necunoscute de către unele autorități ale statului, dar și de către sistemul judiciar.

„Constatăm o anumită deschidere pentru dialog din partea unor ministere, percepția generală, însă, este că deocamdată totul rămâne la nivel declarativ”, a atenționat președinta CALM Tatiana Badan.

Potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui, „are loc o consultare selectivă, fără un caracter sistematic și permanent”.

Potrivit fostului primar de Chișinău Dorin Chirtoacă, suspendarea din funcție a aleșilor locali rămâne a fi lovitura față de care nu există nicio apărare.

„Avem sute de dosare penale deschise pe numele primarilor fără finalitate", a declarat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău