Supercomputerul “Summit”, cel mai puternic din lume, aliatul ideal în cercetările privind cancerul ori boala Alzheimer

  • 16 Iulie 2018 16:18
Supercomputerul “Summit”, cel mai puternic din lume, aliatul ideal în cercetările privind cancerul ori boala Alzheimer

SUA are un nou supercomputer, cel mai nou de pe planetă, după ce a fost inaugurat zilele trecute la un laborator federal din statul Tennessee, potrivit Share America.

Acesta a fost construit de o echipă a Laboratorului Național Oak Ridge al Departamentului de Energie al Statelor Unite și de companiile IBM și Nvdia Corporation, fiind denumit “Summit”.

Supercomputerul Summit reușește să atingă performanțe uimitoare, la capacitate maximă reuțind să calculeze 200 de petaflopi, ceea ce se traduce prin 200.000 de miliarde de calcule pe secundă.

“Este mai rapid decât orice a cunoscut lumea”, a declarat directorul executiv al IBM, Ginni Rometty, la un eveniment care a sărbătorit noul supercomputer.

“Cred că toți căutăm analogii, astfel încât toată lumea să înțeleagă acest lucru”, a spus ea. “De fapt, dacă te gândești la asta, este de milioane de ori mai rapid decât ceea ce ar fi un computer desktop foarte bun, foarte bun.”
 
Rometty a spus că în cazul acestui calculator nu este vorba numai despre putere, ci și despre inteligență. Oamenii de știință au creat computerul Summit precum primul supercomputer care să se ocupe de aplicații avansate de inteligență artificială. Arhitectura sa combină puterea computațională brută, unitățile de procesare grafică și inovațiile în memorie și mișcarea datelor. Thomas Zacharia, directorul Oak Ridge National Lab, a declarat ca supercomputerul poate automatiza etapele critice ale descoperirii științifice.

“Ce poate face lumea cu 200 de petaflopi? Proiectele vor aborda modele de materiale cuantice, energie de fuziune, bioenergie și astrofizică”, a spus Zacharia.

Mai mult, acesta poate găsi soluții pentru vindecarea cancerului prin analizarea unei cantități masive de date din domeniul sănătății pentru a detecta relații ascunse între gene, markeri biologici și mediul înconjurători.

Alți cercetători folosesc computerul Summit pentru a înțelege trăsăturile care influențează provocările legate de sănătate, cum ar fi boala Alzheimer. Prin combinarea datelor de sanatate cu informatiile genetice, oamenii de stiinta pot face legătura cu factorii de risc pe care nimeni nu ar putea să îi ia în considerare.

Sursa: Calea Europeană

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău