SUA sugerează Guvernului R.Moldova să nu intervină în procedurile judiciare legate de alegerile din Chișinău

  • 23 Iunie 2018 12:43
SUA sugerează Guvernului R.Moldova să nu intervină în procedurile judiciare legate de alegerile din Chișinău

Statele Unite ale Americii monitorizează atent procedurile judiciare legate de invalidarea alegerilor din Chișinău și-i sugerează Guvernului să garanteze un proces transparent și să nu intervină în acțiunile justiției, se arată într-un comunicat de presă difuzat de Departamentul de Stat al SUA.

„Statele Unite monitorizează îndeaproape procedurile judiciare în curs de desfășurare pentru invalidarea rezultatelor alegerilor primăriei din 3 iunie de la Chișinău, Republica Moldova. Sfințenia alegerilor reprezintă fundamentul oricărei democrații și trebuie să respecte normele internaționale. Ne așteptăm ca guvernul moldovean să garanteze un proces transparent al instanței fără intervenție politică”, potrivit declarației.

Departamentul de Stat american mai îndeamnă părțile să respecte statul de drept, principiile democratice și voința poporului exprimată la alegeri.

„În cazul în care se constată nereguli, solicităm tuturor părților să le abordeze într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice ale guvernării, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri”, se mai spune în declarație.

Amintim că Judecătoria și Curtea de Apel Chișinău au declarat nule alegerile pentru funcția de primar la care învingător a ieșit liderul PDA Andrei Năstase, unul din liderii opoziției pro-europene. Uniunea Europeană, Ambasada SUA, dar și alte misiuni diplomatice și-au arătat îngrijorarea față de această decizie a instanțelor. Opoziția o califică drept o comandă politică, dar guvernarea neagă orice implicare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău