SUA | Donald Trump și-ar dori o „armată spațială”

  • 14 Martie 2018 19:15
SUA | Donald Trump și-ar dori o „armată spațială”

Președintele american Donald Trump a declarat marți că și-ar dori să creeze o „armată spațială” alături de trupele terestre, marină (US Navy) și forțele aeriene (US Air Force), dar punând imediat la îndoială seriozitatea propunerii sale, relatează AFP.

„Noua mea strategie de securitate recunoaște că spațiul este o zonă de luptă, la fel ca pământul, cerul și marea”, a declarat Trump în cursul unei scurte vizite la baza aeriană Miramar, într-o suburbie a San Diego. „Vorbeam despre aceasta zilele trecute pentru că noi facem o muncă extraordinară în spațiu”, a adăugat el, în cadrul unui discurs rostit în fața pușcașilor marini. „Am spus, poate, că avem nevoie de o armată nouă și care se va numi armata spațială”, a afirmat președintele american. „Nu am fost cu adevărat serios, dar mi-am zis că este o idee bună”, a concluzionat președintele american. „Poate că o vom face”, a sugerat totuși el.

De fapt, propunerea de a crea o armată spațială este mai veche: Camera Reprezentanților a votat chiar în iulie 2017 un text ce prevede crearea unui „Corp spațial” distinct, separat de armata aerului care gestionează în prezent activitățile spațiale.

Cel mai înverșunat adversar al acestei idei este însuși ministrul apărării Jim Mattis. „Într-o perioadă în care încercăm să adunăm funcțiile de luptă ale ministerului, nu vreau să adăugăm un serviciu separat care, cel mai probabil, ar oferi o abordare mai îngustă și chiar restrictivă operațiunilor spațiale”, a afirmat Jim Mattis într-o scrisoare trimisă unui parlamentar care se opune creării acestei ramuri.

Șefa forțelor aeriene Heather Wilson a declarat că și ea se opune acestei măsuri, ceea ce „ar face să mergem într-o direcție greșită, să ne încetinească”.

Armata americană are deja patru ramuri: terestră, maritimă, aeriană și Corpul expediționar (al pușcașilor marini) al SUA. Operațiunile în spațiu au fost trecute în subordinea forțelor aeriene din anii 1950, amintește AFP.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:4,12 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău