STUDIU | Sedentarismul dăunează regiunilor creierului cu rol esențial în procesul de formare a amintirilor

  • 16 Aprilie 2018 11:53
STUDIU | Sedentarismul dăunează regiunilor creierului cu rol esențial în procesul de formare a amintirilor

Statul jos prea mult timp afectează sănătatea creierului persoanelor aflate la jumătatea vieții și a vârstnicilor, conform unui studiu efectuat în Statele Unite și publicat săptămâna aceasta, citat de UPI.

O echipă de oameni de știință de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) a descoperit că un comportament sedentar manifestat pe perioade îndelungate afectează sănătatea creierului prin subțierea cortexului cerebral și, în plus, crește riscul de apariție a bolilor de inimă și a diabetului, dar și de deces prematur.

În concluziile cercetării, publicate joi în jurnalul științific PLOS One, oamenii de știință au notat că sedentarismul dăunează regiunilor creierului cu rol esențial în procesul de formare a amintirilor afectând grosimea lobului temporal median, o structură ce include hipocampul. De asemenea, ei au descoperit că o creștere a nivelului de activitate fizică nu este suficientă pentru a îndepărta în mod considerabil efectele dăunătoare ale unei vieți sedentare.

Subțierea cortexului cerebral poate fi un fenomen precursor declinului cognitiv și al instalării demenței la persoanele aflate la jumătatea vieții și la vârstnici.

Cercetătorii de la UCLA au studiat 35 de persoane cu vârste cuprinse între 45 și 75 de ani. Acestea au indicat nivelul de activitate fizică și numărul mediu de ore petrecute zilnic pe scaun în săptămâna anterioară studiului.

Fiecare persoană a fost supusă unui test de imagistică prin rezonanță magnetică de înaltă rezoluție prin care au putut fi observate detalii ale lobului temporal median.

Perioadele petrecute stând jos au variat între trei ore și 15 ore pe zi.

"Cu fiecare oră petrecută jos se observă o scădere cu 2% a grosimii" lobului temporal median, a indicat autoarea principală a studiului, Prabha Siddarth, biostatistician în cadrul Institutului Semel pentru cercetări în domeniul neurologiei și a comportamentului uman de la UCLA.

Cercetătorii nu au descoperit nicio asociere semnificativă între creșterea nivelurilor de activitate fizică și grosimea lobului temporal median, însă Siddarth a precizat că mesajul cercetătorilor nu este că activitatea fizică nu ar avea efecte pozitive. Potrivit acesteia, studiile au demonstrat că mișcarea îmbunătățește grosimea cortexului cerebral și prezintă de asemenea și alte beneficii fizice, precum îmbunătățirea sănătății cardiace.

Siddarth a menționat că grosimea cortexului cerebral poate fi menținută prin întreruperea perioadelor sedentare. Acest lucru "ar fi posibil dacă nu am sta jos în mod continuu pentru perioade lungi de timp", a spus ea.

"Niciuna dintre persoanele incluse în studiu nu au fost întrebate despre perioadele petrecute jos în care creierul a fost menținut ocupat cu activități precum Sudoku. Toate acestea trebuie lămurite", a adăugat cercetătoarea.

Oamenii de știință au indicat că sunt necesare studii aprofundate pe tema urmărilor comportamentului sedentar în vederea reducerii efectelor negative ale "epidemiei globale de inactivitate fizică și stil de viață sedentar".

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău