Studiu complex despre cât de expuși sunt moldovenii la intoxicarea cu plumb

  • 23 Octombrie 2018 13:44
Studiu complex despre cât de expuși sunt moldovenii la intoxicarea cu plumb

În Republica Moldova va fi realizat un studiu complex pentru evaluarea gradului de expunere a populației la plumb, fiind folosit ca bio-marker sângele. Cercetarea va avea loc în contextul săptămânii Internaționale de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, marcată în perioada 21-27 octombrie, comunică MOLDPRES.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în acest an, Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicațiilor cu plumb, se desfășoară cu sloganul „Prevenirea expunerii la compușii de plumb din vopsele”, pentru a sensibiliza populația privind conștientizarea și punerea în aplicare a acțiunilor de combatere a efectelor plumbului asupra sănătății umane, în special asupra sănătății copiilor.

Conform sursei citate, expunerea la plumb reprezintă aproximativ 9% din povara globală a dizabilității intelectuale fără o cauză cunoscută, 4% din povara globală a bolii cardiace ischemice și 6,6% din povara globală a accidentului vascular cerebral.

Medicii susțin că plumbul ajuns în organism afectează sistemul nervos central și creierul, sistemul de reproducere, rinichii, sistemul cardiovascular, sângele și sistemul imun. Expunerea ridicată la plumb poate duce la tulburări comportamentale și mentale, este deosebit de periculoasă pentru creierul copilului, cauzând inteligență scăzută și atenție redusă, dificultăți și afectarea capacității de învățare.

Conform datelor MSMPS, un studiu efectuat în cadrul proiectului "Consolidarea capacităților societății civile în implementarea abordării strategice a Managementului Chimic Internațional, în Republica Moldova", arată că 30% din jucăriile comercializate în piețe depășesc de zeci de ori și, uneori, de sute de ori concentrația admisă de metale grele, inclusiv plumb. De asemenea, datele statistice arată că mai mult de jumătate din vopsele folosite în R. Moldova depășesc norma permisă de plumb.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău