STUDIU | Care sunt persoanele care un un risc mai ridicat de a fi mușcate de o căpușă

  • 17 Iulie 2018 17:27
STUDIU | Care sunt persoanele care un un risc mai ridicat de a fi mușcate de o căpușă

Persoanele cu grupa de sânge A ar avea un risc mai ridicat de a fi mușcate de o căpușă, printre aceste arahnide putându-se număra și cele care pot provoca boala Lyme, cu potențial fatal, conform unui studiu efectuat în Cehia, citat marți de APP, potrivit Agerpres.

Căpușele sunt paraziți purtători de bacterii, care se hrănesc cu sânge și sunt răspândiți în special în zonele cu vegetație bogată.

În cadrul testelor efectuate în laborator, cercetătorii de la Universitatea Masaryk din Cehia au picurat mici mostre de sânge din grupele A, B, AB și 0 pe o suprafață sterilă pe care a fost amplasată ulterior o căpușă comună, Ixodes ricinus. Oamenii de știință au monitorizat mișcările acesteia timp de două minute.

Rezultatele au relevat că în proporție de 36% căpușele au preferat grupa de sânge A, în timp ce 15% dintre paraziți au înclinat către grupa B.

''Studiul demonstrează că grupa de sânge ar putea fi unul dintre factorii determinanți pentru preferințele alimentare ale căpușelor Ixodes ricinus'', a notat cercetătoarea Alena Zakovska din cadrul universității amintite.

''Informația obținută cu privire la potențiala preferință a căpușelor pentru anumite grupe de sânge poate fi utilizată în scopul reducerii riscului de mușcătură de căpușă'', a adăugat specialista.

Pentru ca această asociere să fie confirmată și pentru a stabili cu exactitate dacă aceste arahnide preferă o anumită grupă de sânge este nevoie, însă, de aprofundarea acestor studii, au subliniat oamenii de știință în jurnalul Annals of Agricultural and Environmental Medicine.

Căpușele au în general corpul oval, plat, de dimensiunea unei semințe de susan, însă, după ce hrănesc cu sânge, ele pot ajunge la mărimea și forma unei boabe de cafea.

Aceste arahnide caută gazde de care să se agațe, iar dacă acestea nu sunt în preajmă, de multe ori se urcă pe vârful unui fir de iarbă și așteaptă.

Potrivit estimărilor, 17% dintre căpușe sunt infectate cu o bacterie - Borrelia - ce poate provoca boala Lyme, afecțiune caracterizată prin febră, dureri de cap și o erupție cutanată circulară în jurul mușcăturii.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău