Sondaj | Majoritatea germanilor se declară pentru reintroducerea serviciului civil sau militar pentru tineri

  • 10 August 2018 15:26
Sondaj | Majoritatea germanilor se declară pentru reintroducerea serviciului civil sau militar pentru tineri

Mai mult de două treimi dintre germani se declară favorabili reintroducerii serviciului național civil sau militar pentru tineri, la șapte ani după ce acesta a fost desființat, indică un sondaj de opinie, preluat vineri de dpa, scrie Agerpres.

Potrivit sondajului Politbarometer, realizat la comanda televiziunii publice ZDF, 68% dintre cei intervievați susțin reintroducerea unui serviciu național, desființat în Germania în 2011 după ce guvernul a decis ca armata (Bundeswehr) să devină una de profesioniști.

Susținerea este chiar mai mare, de 77%, în rândul simpatizanților Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a cancelarului Angela Merkel, care a propus săptămâna trecută reintroducerea unui serviciu național.

Propunerea a fost primită însă și cu critici, experți și unii membri ai partidelor de stânga afirmând că o astfel de măsură ar putea să nu fie compatibilă cu constituția Germaniei și cu legislația Uniunii Europene.

Uniunea Creștin-Socială (CSU), aliata bavareză a CDU, a scos în evidență costurile reintroducerii oricărei forme de serviciu național, costuri care ar trebui acoperite dintr-un buget pentru apărare necesar modernizării armatei germane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău