Sistemul antigrindină din Vrancea, România protejează și suprafețe din R.Moldova

  • 16 Iulie 2018 14:02
Sistemul antigrindină din Vrancea, România protejează și suprafețe din R.Moldova Stirilocale.md

Furtunile violente, însoțite deseori de grindină, provoacă, în fiecare an, pagube considerabile asupra culturilor de viță-de-vie, dar și a celor de legume.

Sistemele antigrindină sunt văzute de către fermieri drept o soluție pentru a-și proteja culturile și spun că de la instalarea acestora efectele au început să se vadă.

În județul Vrancea, beneficiile sistemului antigrindină sunt evidente, dar acest lucru nu-i scutește pe agricultori să-și asigure recoltele.

Ultimele 11 rachete care au spart nori purtători de grindină au fost trase chiar ieri după-amiază. Un nor amenințător venea dinspre Bacău, iar punctele de lansare au intrat în acțiune. Intrevenția a fost una reușită.

Ion Marin, director: Până la această dată, de la începutul sezonului, am tras un număr de 290 de rachete. Eficiența acestora este vădită în localitățile care până atunci aproape nu era an să nu aibă probleme foarte mari. Nu există în lumea aceasta protecție 100% la căderile de grindină.

Nemulțumirile fermierilor vin după ce mulți dintre ei nu și-au mai asigurat via, bazându-se pe protecția oferită de rachetele antigrindină. Sistemul din Vrancea protejează o suprafață de peste 100 de mii de hectare și este funcțional și în alte județe, dar și în țări din vecinătate, precum R. Moldova sau Serbia.

Sursa: Radio România Iași

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău