Serviciul Vamal a transferat în bugetul de stat cu 270 milioane de lei mai mult decât a planificat

  • 18 Iulie 2018 15:21
Serviciul Vamal a transferat în bugetul de stat cu 270 milioane de lei mai mult decât a planificat

În primul semestru al anului, Serviciul Vamal (SV) a dus la bugetul de stat 9,6 miliarde de lei. Cifra este cu 270 de milioane de lei mai mult față de perioada similară a anului trecut. Datele au fost prezentate în cadrul unei ședințe de bilanț privind activitatea Departamentului venituri și control vamal din cadrul SV, transmite IPN.

Potrivit datelor prezentate, în primele șase luni ale anului, volumul exporturilor a crescut cu 16%, cifrându-se la 28 de miliarde de lei. În același timp, valoarea mărfurilor exportate în baza declarațiilor de origine prezentate de către deținătorii statutului de exportator aprobat a crescut de aproape trei ori, însumând 2,7 miliarde de lei.

În cadrul ședinței, directorul general al SV, Vitalie Vrabie, a solicitat accelerarea dezvoltării comerțului electronic, astfel încât producătorii autohtoni să poată accesa mai ușor piețele de desfacere externe. O solicitare a fost simplificarea tranzacțiilor operate de întreprinzătorii mici și mijlocii, care exportă cantități moderate de produse. Pentru aceștia urmează a fi aplicat un concept de declarare, care ar exclude necesitatea contractării serviciilor unui broker vamal.

Vitalie Vrabie a subliniat și necesitatea consolidării capacităților instituționale ale Laboratorului Vamal prin dotarea cu noi echipamente și diversificarea metodelor de încercări. Actualmente, Laboratorul Vamal este acreditat pentru efectuarea încercărilor de laborator pentru mai multe tipuri de produse, între care cele petroliere, alimentare, textile sau spirtoase.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău