Serile de Cronograf încep cu filme documentare, de ficțiune sau de animație produse în R.Moldova

  • 24 Mai 2018 17:41
0%
00:00:00
00:00:00

Joi, 24 mai, la Chișinău, încep Serile de Cronograf, în care publicul cinefil este invitat să vizioneze, la Centrul Cultural Odeon, în jur de 30 de filme documentare, de ficțiune sau de animație produse în R. Moldova în ultimii doi ani. Unele producții au fost realizate cu sprijinul Centrului Național de Cinematografie, iar altele sunt scurtmetraje realizate în cadrul proiectului „Moldova mea”, organizat de OWH Studio cu suportul Ambasadei Statelor Unite în R. Moldova. 

Așa cum ne-am obișnuit, începând din anul 2001,  luna mai vine cu filme bune proiectate în cadrul Cronograf. În acest an cinefilii sunt invitați la trei seri în care vor fi proiectate  filme documentare, de ficțiune sau animate pentru a descoperi realități și personaje autohtone prin prisma a zeci de regizori, spune directorul festivalului Cronograf, Virgiliu Mărgineanu.

”Anul acesta nu este o ediție ordinară a festivalului, facem ceva special să nu treaca luna mai fără Cronograf li fără filme. E un fel de prezentare a ciniaștilor despre ceea ce au făcut cu banii publici. Aducem filme care nu au mai fost difuzate nicăieri, niciodată.”

Serile de Cronograf debutează cu ”Valurile Pustiului”, un documentar realizat de Olga Lucovnicova despre un prieten leton al poetului Grigore Vieru.

”Protagonistul filmului este poetul leton Leons Briedis,care avea o prietenie strânsă cu R. Moldova și cu marele poet Grigore Vieru. A fost o descoperire pentru mine faptul că în Letonia poezia semnată de Grigore Vieru, ”În aceeași limbă” este hit. Transformată în melodie a luat premiul pentru cea mai bună melodie în anul 1986.”

Regizorul Violeta Grogos, laureată în acest an a premiului  „Emil Loteanu” în domeniul cinematografiei pentru realizarea trilogiei documentare pe urmele deportaților, „Expedițiile Memoriei” va fi prezentă cu documentarul ”Eu Geniu Cioclea” despre unul dintre cei mai cunoscuți poeți basarabeni contemporani.

”Eugen Cioclea a fost o mare personalitate. Filmul este o îmbinare din amintirile celor care l-au cunoscut și secvențe din poeziile lui. Unul din marii oameni de litere din generația tânără, Claudio Komartin spunea că literatura română fără Eugen Cioclea ar fi ca un pian cu câteva clape lipse. Literatura română își revendică prin Eugen Cioclea o parte din literatura basarabeană ca să facă un tot întreg. El are o operă valoroasă iar scopul nostru este să îl promovăm, să intrigăm pentru ca lumea să-i caute cărțile”

Intrarea la toate filmele este gratuită, iar după fiecare proiecție spectatorii vor fi invitați să cunoască și să interacționeze cu echipele de producție a filmului.

Serile de Cronograf încep cu filme documentare, de ficțiune sau de animație produse în R.Moldova

Program:

În seara zilei de 24 mai, cu începere de la ora 18:30, vor fi proiectate filmele:   “Spectrum”/ ficțiune / 19 min/ regizor: Igor Sadovski; “Mașina lui Cedric”/ animație/ regizor: Alexandr Curilov; “9 vieți”/ ficțiune / 20 min/ regizor: Ivan Naniev; “Valurile Pustiului”/ documentar / 20 min/ regizoare- Olga Lucovnicova.

Pe 25 mai, va avea loc premiera a 20 de scurtmetraje, realizate de tineri cineaști moldoveni în cadrul proiectului “Moldova Mea”, implementat de OWH Studio și susținut  financiar de Ambasada SUA la Chișinău. Această serie de documentare reflectă valorile, folclorul și societatea moldovenească prin mini-povești vizuale se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Ultima proiecție în cadrul evenimentului SERI de CRONOGRAF va aduce în premieră pe marele ecran două producții marca OWH Studio, realizate cu sprijinul financiar acordat de CNC Moldova.

Este vorba de documentarul “Eu Geniu Cioclea”, regizat de Violeta Gorgos, care spune povestea celui care a fost “cel mai trist poet din Europa” – Eugen Cioclea.

Cel de-al doilea film este scurtmetrajul de ficțiune “Salix Caprea”, regizat de cunoscutul actor și regizor basarabean, stabilit în România - Valeriu Andriuță.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău