Sergiu Litvinenco: Coaliția Dodon-Șor încearcă să distorsioneze cadrul legal cu privire la prevenirea și spălarea banilor și finanțarea terorismului

  • 17 Februarie 2021 10:25
Sergiu Litvinenco: Coaliția Dodon-Șor încearcă să distorsioneze cadrul legal cu privire la prevenirea și spălarea banilor și finanțarea terorismului

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, susține că deputații PSRM și ai Partidului Șor au refuzat să excludă de pe ordinea de zi a Comisiei juridice, numiri și imunități un proiect de lege privind modificarea și completarea Codului Electoral despre care spune că este unul „extrem de periculos”.

„Coaliția Dodon-Șor încearcă să distorsioneze cadrul legal cu privire la prevenirea și spălarea banilor și finanțarea terorismului. 
Astăzi, la sedința Comisiei juridice, coaliția Dodon-Șor a refuzat să excludă din ordinea de zi proiectul de lege nr.14 din 27 ianuarie 2021 pentru modificarea și completarea Codului Electoral nr. 1381/1997, inițiativă a deputaților din partidul Șor. Proiectul propune, între altele, ca la deschiderea contui bancar ”Fond electoral”, să nu se aplice prevederile art. 5, 6, 7, 8 ale Legii nr. 308/2012 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”. Este un proiect extrem de periculos și care poate avea efecte negative în lupta împotriva corupției și, implicit, securitatea statului Republica Moldova”, a menționat deputatul, într-o postare pe Facebook. 
 
De asemenea, Sergiu Litvinenco precizează că, inclusiv Centrul Național Anticorupție (CNA), în expertiza anticorupție, a criticat dur proiectul. „De exemplu, CNA menționează că proiectul ”(...) riscă să compromită stabilitatea financiar-bancară și securitatea statului” și că, urmare acestuia, ”se vor putea crea condiții favorabile manifestărilor de corupție, fapt care va submina interesul public”. Tot CNA menționează că ”(...) banii care se vor putea plasa sub formă de ”fond electoral” vor putea fi proveniți din surse neverificate, inclusiv din activitate criminală (acțiuni de corupție)”, a precizat reprezentantul PAS. 
 
Autorii proiectului nu au comentat, deocamdată, aceste declarații. 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău