Senatorii republicani din SUA blochează o măsură menită să protejeze ancheta rusă

  • 15 Noiembrie 2018 09:07
Senatorii republicani din SUA blochează o măsură menită să protejeze ancheta rusă

Liderii republicani ai Senatului american au blocat miercuri o inițiativă a unor senatori din cele două mari partide vizând protejarea anchetei procurorului special Robert Mueller asupra suspiciunilor de înțelegere secretă între echipa de campanie a lui Donald Trump și Moscova, relatează AFP, citat de Agerpres.

Robert Mueller desfășoară o anchetă privind ingerințele Rusiei în campania prezidențială din 2016. Un aspect al dosarului se referă la suspiciunile de înțelegere secretă între Moscova și echipa de campanie a candidatului Trump.

Unii foști colaboratori ai președintelui american au fost puși sub acuzare deja în această anchetă, iar Donald Trump denunță de mai multe luni o "vânătoare de vrăjitoare".

Demiterea neașteptată săptămâna trecută a procurorului general al SUA, Jeff Sessions, a provocat îngrijorare în rândul congresmenilor, atât democrați, cât și republicani.

Interimatul este asigurat de șeful de cabinet al lui Jeff Sessions, Matthew Whitaker, care, înainte de a prelua postul, criticase amploarea anchetei ruse, precum și costul acesteia. Or, aceste investigații se află în subordinea Departamentului Justiției.

Senatorul republican Jeff Flake, foarte critic la adresa lui Donald Trump, s-a asociat cu democratul Chris Coons pentru a le solicita celor 100 de senatori aprobarea unanimă a unei măsuri menite să blindeze această anchetă.

Liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a obiectat, făcând să eșueze această procedură rapidă.

Donald Trump "are în vedere această anchetă și toți știm asta", și-a exprimat indignarea Jeff Flake la scurt timp. "Nu este momentul pentru liderii noștri naționali să fie slabi ori nehotărâți", a adăugat el.

Jeff Flake, care va părăsi Senatul în ianuarie, a adăugat că el și Chris Coons vor încerca "iarăși și iarăși" să supună această măsură unui vot în ședință plenară.

Atât timp cât nu se va întâmpla asta, el a amenințat că nu va aproba zecile de numiri judiciare care așteaptă să fie confirmate de Senat, una dintre prioritățile lui Mitch McConnell.

Liderii republicani au insistat că ancheta rusă nu este în pericol.

"Ancheta Mueller nu va fi supusă ingerințelor ori să fie limitată", a declarat pentru AFP numărul doi al republicanilor din Senat, John Cornyn. În opinia sa, Robert Mueller beneficiază de "un sprijin larg, favorabil să fie lăsat să își termine munca".

Dacă procurorul general interimar, Matthew Whitaker, nu se recuză din această anchetă, atunci democrații vor cere să se adauge o clauză care să îl protejeze pe Robert Mueller de o lege de finanțare parțială care trebuie neapărat să fie votată înainte de 7 decembrie, a avertizat liderul acestora în Senat, Chuck Schumer.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău