Senatori americani, în vizită în R. Moldova. Richard Burr: „Avem obiective comune”

  • 23 Octombrie 2018 15:11
Senatori americani, în vizită în R. Moldova. Richard Burr: „Avem obiective comune”

Un grup de senatori americani, condus de Richard Burr, se află în vizită în R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al Legislativului, cooperarea cu partenerii externi, în special Statele Unite, pentru contracararea amenințărilor hibride, a fost principalul subiect al discuțiilor din cadrul întrevederii dintre președintele Parlamentului, Andrian Candu și mai mulți deputați și senatorii americani.  
Astfel, părțile au vorbit despre importanța unor răspunsuri simetrice pentru contracararea riscurilor de interferență externă în procesele democratice și electorale din statele din zonă. ”Avem obiective comune și pentru a le atinge trebuie să colaborăm în continuare intensificând contactele inter-instituționale”, a menționat Richard Burr, Senator din Carolina de Nord.
 
Parlamentarii din Republica Moldova au discutat cu Senatorii SUA despre riscuri de securitate, soluții comune pentru vulnerabilitățile din zonă precum și creșterea economică.  Andrian Candu a informat oficialii americani despre pachetul legislativ care vine să contracareze dezinformarea și propaganda externă, precum și să susțină dezvoltarea mass-mediei locale. De asemenea, Andrian Candu a anunțat despre adoptarea pachetului energetic III și proiectele de interconectare a rețelelor de gaz și energie electrică cu Uniunea Europeană. Potrivit lui, diversificarea surselor de energie securizează țara și ne apropie de UE, integrarea europeană rămânând o prioritate pentru statul nostru.
 
Un alt subiect discutat este cooperarea între Moldova, Georgia și Ucraina, pentru promovarea unor politici comune de securitate și fortificarea poziției celor trei state pe arena internațională. Președintele Parlamentului a menționat intenția celor trei țări de a crea o platformă trilaterală pentru schimb de informații și contracararea amenințărilor de tip hibrid.
 
Din delegația Senatului SUA fac parte senatorii John Thune, Jerry Moran, Roy Blunt, Susan Collins.  Amintim că în septembrie curent, președintele Parlamentului a avut mai multe întrevedere cu senatori și congresmeni SUA în timpul vizitei la Washington. Tot atunci în Senatul Statelor Unite a fost înregistrată o rezoluție în susținerea Republicii Moldova. 
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău