Șeful diplomației germane, Heiko Maas, în vizită la Auschwitz

  • 20 August 2018 15:39
Șeful diplomației germane, Heiko Maas, în vizită la Auschwitz

Șeful diplomației germane Heiko Maas a efectuat luni o vizită la muzeul lagărului de concentrare nazist Auschwitz, lansând cu această ocazie un apel pentru ca ''atrocitățile incredibile'' ale naziștilor să fie păstrate în memorie pentru generațiile viitoare, relatează AFP.

Heiko Maas, care susține deseori că Auschwitz a fost motivul pentru care a intrat în politică, a trecut prin poarta cu deja celebra inscripție de deasupra ''Arbeit macht frei'' (''Munca te face liber'') de la intrarea în lagărul înființat de naziști în Polonia ocupată.

Ministrul german urmează să viziteze și lagărul morții Birkenau din apropiere, după care se va întâlni cu omologul său polonez Jacek Czaputowicz, la sediul Centrului Maksymilian Kolbe din localitatea vecină Harmeze. Kolbe, un credincios polonez care și-a dat viața încercând să salveze un tată de familie care urma să fie executat la Auschwitz, a fost declarat sfânt de către Biserica Catolică în 1982.

Înainte de a pleca din Berlin spre Oswięcim, (numele polonez al lagărului Auschwitz), Heiko Maas a declarat presei: ''Trebuie să păstrăm în memorie atrocitățile incredibile (ale regimului nazist), inclusiv pentru generațiile viitoare''.

Cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a publicat luni un interviu cu ministrul de externe german, aflat la a doua sa vizită în Polonia de când a preluat conducerea diplomației germane.

După ce a evocat ''responsabilitatea istorică'' a Germaniei în Holocaust și în crimele de război din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ministrul german a menționat, răspunzând la o întrebare privind tensiunile dintre conservatorii aflați la putere la Varșovia și UE, că ''valorile europene precum libertatea, statul de drept și respectarea drepturilor omului reprezintă un element central al UE și nu sunt negociabile''. 

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău