Schimbările climatice - valurile de căldură reduc dramatic fertilitatea insectelor

  • 14 Noiembrie 2018 14:56
Schimbările climatice - valurile de căldură reduc dramatic fertilitatea insectelor

Valurile de căldură au efecte negative asupra calității spermei insectelor de sex masculin care pot deveni aproape sterile, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, citat marți de BBC.

Oamenii de știință au expus exemplare de gândaci la valuri de căldură în cadrul experimentelor realizate în laborator, concluziile relevând o reducere a fertilității masculine. Efectele pot fi transmise mai departe urmașilor acestora.

Schimbările climatice afectează biodiversitatea la nivel mondial, însă factorii declanșatori nu sunt suficient înțeleși. Studii ulterioare ar putea explica dacă schimbările climatice reprezintă un factor aflat la baza declinului populațiilor de insecte, au notat cercetătorii.

''Nu știm dacă acest lucru explică colapsul biodiversității și abundenței insectelor, recunoscut pe scară largă, însă limitarea capacității de reproducere cu siguranță nu va ajuta", a declarat pentru BBC News conducătorul studiului, profesor Matt Gage de la Universitatea East Anglia.

Cercetătorii au efectuat studiul pe aceste insecte deoarece cele 400.000 de specii de gândaci reprezintă aproximativ un sfert dintre toate speciile de animale cunoscute.

Un declin masiv al insectelor ar putea avea consecințe semnificative asupra mediului. Un studiu recent efectuat în Germania a descoperit că populația de insecte zburătoare a scăzut cu peste 75% în aproape 30 de ani. Efecte similare au fost observate în pădurile tropicale din Puerto Rico.

Cercetarea recentă, publicată în jurnalul Nature Communications, a descoperit că expunerea gândacului roșcat al făinii la un val de căldură de cinci zile în laborator a redus cu trei sferturi producția de spermă. Exemplarele de sex feminin nu au fost afectate.

Un val de căldură a redus la jumătate numărul de urmași produși de exemplarele masculine expuse, în timp ce un al doilea val aproape i-a sterilizat.

Alte cercetări au demonstrat că temperaturile ridicate pot avea efecte negative asupra fertilității masculine la oameni dar și la alte mamifere, notează BBC.

Se estimează că valurile de căldură vor deveni din ce în ce mai frecvente pe fondul schimbărilor climatice, cu consecințe pentru sănătatea oamenilor și animalelor.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău