Săptămâna într-o oră din 14 septembrie 2018

  • 14 Septembrie 2018 15:56
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:  

Agitația electorală în spațiul online, în discuție la comisia juridică

Comisia juridică a Parlamentului s-a întrunit joi, 13 septembrie a.c., în prima ședință pentru a discuta eventuale modificări ale legislației electorale, în contextul invalidării alegerilor din municipiul Chișinău. Unul din principalele subiecte de discuție a vizat ceea ce în legislația noastră se numește ”agitație electorală” și anume dacă aceasta ar trebui sau nu reglementată în spațiul on-line în sensul unor limitări în ziua alegerilor în special. Mai mulți vorbitori au susținut ideea, chiar dacă în prezent încă nu există o viziune clară a modului în care acest lucru va putea fi făcut.

**

Promo-Lex, îngrijorată de implementarea sistemului mixt de vot la viitoarele alegeri

Implementarea sistemului electoral mixt, adoptat în iulie 2017, riscă să pună în pericol caracterul liber și corect al viitoarelor alegeri parlamentare din 24 februarie 2019. Noua lege abundă în carențe care riscă să compromită aplicarea sa, fiind adoptată în grabă, cu dezbateri insuficiente. Acestea sunt câteva dintre îngrijorările prezentate de experții Asociației Promo-Lex în cadrul conferinței anuale a OSCE privind drepturile omului care are loc în aceste zile în capitala Poloniei, Varșovia.

**

ACUM cere deschiderea unei anchete internaționale pentru urmărirea penală a celor vinovați de furtul miliardului

Mișcarea de rezistență ACUM a prezentat joi, 13 septembrie a.c., primele informații despre mersul colectării de semnături pentru o petiție care să fie adresată instituțiilor europene prin care se va cere deschiderea unei investigații internaționale pentru urmărirea penală a persoanelor care se fac vinovate de furtul miliardului. Până acum, peste 6000 de persoane au semnat petiția, din cele 50.000 de semnături necesare, potrivit unui comunicat de presă al Mișcării care precizează că ”de la momentul descoperirii fraudei bancare în valoare de 1 miliard de dolari SUA (12% din PIB), autoritățile Republicii Moldova nu au recuperat niciun bănuț, ba, dimpotrivă, protejează persoanele implicate în acest furt”.

**

Diplomați occidentali, îngrijorați de evoluția reformelor în R.Moldova

Uniunea Europeană susține inițiativa tragerii la răspundere a celor care se fac vinovați de furtul miliardului. O declarație în acest sens a făcut săptămâna aceasta, șeful delegației UE la Chișinău, Peter Michalko în cadrul unei emisiuni la ProTV. El a mai spus că decizia privind nevalidarea alegerilor locale din Chișinău a fost luată contrar tradiției și practicii din R. Moldova și împotriva tradiției europene. Și ambasadorul SUA la Chișinău, James Pettit, s-a arătat îngrijorat în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova de evoluția reformelor democratice în R. Moldova, considerând că acestea stagnează sau chiar sunt în regres.

**

Franco Frattini laudă Chișinăul și Tiraspolul pentru deschiderea birourilor de înmatriculare a automobilelor transnistrene

La Tiraspol a început luni, 10 septembrie a.c., eliberarea plăcuțelor neutre de înmatriculare a automobilelor din stânga Nistrului care le acordă dreptul de circulație în traficul rutier internațional. Prezent la eveniment, Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană Franco Frattini a lăudat conducerile de la Chișinău și Tiraspol și a vorbit despre o reușită semnificativă în dialogul dintre părți. În același timp, unii analiști susțin că această decizie este o cedare fără precedent din partea Chișinăului în raport cu Tiraspolul.

**

PAS critică guvernarea pentru expulzarea cetățenilor turci

Autoritățile de la Chișinău au mai declarat săptămâna aceasta un cetățean turc indezirabil pe teritoriul R. Moldova și l-au expulzat în Turcia. Potrivit comunicatului SIS de joi, 13 septembrie a.c., acesta ar fi ”realizat acțiuni de justificare și propagare a viziunilor radicale”, fără a explica mai exact ce înseamnă acest lucru. SIS nu precizează dacă este vorba despre expulzare sau extrădare, susținând doar că cetățeanul străin a fost declarat indezirabil din ”raționamente de securitate națională”. Cu două zile înainte de aceasta, marți, 11 septembrie a.c., Partidul Acțiune și Solidaritate a criticat autoritățile pentru expulzarea celor 7 cetățeni turci, angajați ai rețelei de licee Orizont. Potrivit liderilor PAS, această  acțiune abuzivă s-ar fi făcut ca rezultat al înțelegerii dintre autoritățile de la Chișinău și cele de la Ankara, acuzație respinsă de Partidul Democrat.

**

CSJ a declarat ilegală o lege adoptată în 2016 de Adunarea Populară de la Comrat

Curtea Supremă de Justiție de la Chișinău a declarat joi, 13 septembrie a.c., ilegală o lege a învățământului adoptată în 2016 de Adunarea Populară de la Comrat, pentru că documentul contravine Constituției R. Moldova. Prin această lege, regiunea găgăuză și-a atribuit mai multe drepturi, inclusiv de a promova politici de educație și de a lichida sau crea instituții de învățământ. Propria lege a învățământului din regiunea găgăuză este o sfidare a Chișinăului, atenționează experții.

**

Igor Dodon nu s-a mai întâlnit cu Dmitri Kozak

Președintele Igor Dodon urma să aibă săptămâna aceasta o întrevedere la Moscova cu vicepremierul rus, Dmitri Kozak, reprezentant special al Kremlinului pentru relația cu R. Moldova. Numai că întâlnirea anunțată de presă rusă pentru miercuri, 12 septembrie a.c., nu a mai avut loc, ceea ce a provocat un fel de confuzie în spațiul public. Amintim că Igor Dodon a fost duminica trecută implicat într-un accident rutier soldat cu traumatisme atât pentru șeful statului cât și pentru membri ai familiei sale. Luni, 10 septembrie a.c., poliția a anunțat inițierea unui proces penal pe marginea acestui caz, comentat pe larg în spațiul online în care unii, în particular apropiați ai lui Igor Dodon din tabăra socialiștilor, au acreditat ipoteza unei tentative de omor, scenariu respins însă de analiști, dar și de reprezentați ai forțelor de ordine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău