Săptămâna într-o oră din 02 noiembrie 2018

  • 02 Noiembrie 2018 17:19
0%
00:00:00
00:00:00

Cele mai importante evenimente ale săptămânii:

Igor Dodon în vizită electorală la Moscova, potrivit experților

Președintele Igor Dodon a avut miercuri, 31 octombrie a.c., la Moscova o nouă întâlnire cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin. Potrivit presei ruse, nici de această dată, întâlnirea, care ar fi a șasea între cei doi, din ianuarie 2017 și până acum, nu s-a soldat cu semnarea vreunui document oficial. Rusia consideră Rep. Moldova drept unul din partenerii săi prioritari din spațiul CSI, a declarat Vladimir Putin. Pentru Igor Dodon, Rusia este partener strategic al Moldovei și cele două state ar avea o istorie comună și relații frățești. Cei doi au prezentat relațiile moldo-ruse ca fiind în ascensiune, folosind cifre ce nu corespund datelor statistice, iar atât presa rusă, cât și experții de la Chișinău consideră vizita drept una electorală.

**

Pavel Filip la Minsk a vorbit despre soluționarea conflictului transnistrean

Premierul Pavel Filip a întreprins în această săptămână o vizită de trei zile la Minsk, în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie, unde a avut întrevederi cu omologul săi Serghei Rumas, cu președintele Belarusului Alexandr Lukașenko, dar și cu comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn. În marja vizitei, Pavel Filip a participat și la o reuniune internațională pe probleme de securitate în care a rostit un discurs privind conflictele regionale. Șeful executivului de la Chișinău a declarat că soluția în procesul de reglementare transnistreană nu va putea fi adusă din exterior și a denunțat utilizarea unor instrumente de manipulare geopolitică referindu-se indirect la Rusia. Pavel Filip a reiterat că Rep. Moldova va continua să facă pași decisivi în direcția soluției finale în diferendul nistrean va insista asupra retragerii trupelor ruse din stânga Nistrului.

**

Moscova contestă decizia CtEDO în dosarul fermierilor din Dubăsari

Guvernul Federației Ruse a contestat hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului din iulie 2018, prin care Rusia a fost recunoscută vinovată de violarea dreptului de proprietate în privința fermierilor din raionul Dubăsari cu terenuri situate în zona controlată de regimul separatist de la Tiraspol. Federația Rusă solicită reexaminarea cazului Sandu și alții, deoarece consideră că nu are jurisdicție pentru regiunea transnistreană și nu se face vinovată de violarea dreptului de proprietate a fermierilor. Deși cererea a fost înaintată și în privința Rep. Moldova, Curtea a constatat că doar Federația Rusă se face vinovată de violarea dreptului la proprietate a reclamanților.

**

Parlamentul a respins proiectul PLDM privind limba română în Constituție

Parlamentul a respins în ședința sa de joi, 1 noiembrie a.c.,  propunerea Partidului Liberal Democrat de a introduce pe ordinea de zi proiectul de lege privind modificarea denumirii limbii oficiale în Constituție din ”moldovenească” în română. Inițiativa a fost susținută doar de 21 de deputați, din rândul liberal-democraților, liberalilor și al grupului popularilor europeni. Președintele PLDM, Tudor Deliu, a reamintit că la 2 noiembrie, expiră termenul până când pot fi discutate și adoptate amendamentele propuse la Constituție. În semn de protest, liberal-democrații au părăsit sala de ședințe.

**

Cu unele excepții, vaccinarea copiilor este obligatorie, potrivit CCM

Curtea Constituțională a decis marți, 30 octombrie, că vaccinarea copiilor este obligatorie, cu excepția cazurilor în care există contraindicații medicale argumentate și documentate. De asemenea, minorii nevaccinați nu pot fi admiși în colectivități și instituții educaționale, potrivit deciziei instanței adoptată pe marginea unei sesizări a socialiștilor care contestă efectele juridice ale refuzului părințiilor de a-și vaccina copiii. De asemenea, magistrații au statuat că restricția admiterii în școli a copiilor nevaccinați, nu reprezintă o măsură foarte drastică în privința dreptului la educație și a dreptului la respectarea vieții private

**

Raportul comisiei juridice privind analiza legislației electorale, făcut public

Comisia juridică a Parlamentului și-a finalizat în această săptămână raportul cu privire la analiza, expertiza și evaluarea legislației electorale care a stat la baza invalidării alegerilor locale noi în municipiul Chișinău. Potrivit, raportului făcut public, vineri 2 noiembrie a.c., parlamentul ar putea lua în considerare recomandarea de anulare a restricției de agitație electorală în ziua tăcerii și în ziua votului, ca să nu mai servească drept pretext pentru anularea alegerilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:6,17 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău