Rusia și OPEC, gata să majoreze producția de petrol dacă piața o va cere

  • 13 Iulie 2018 19:12
Rusia și OPEC, gata să majoreze producția de petrol dacă piața o va cere

Rusia și alți mari producători de petrol pot să-și majoreze producția de țiței dacă piața globală se va confrunta cu un deficit de aprovizionare, a declarat vineri ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, transmite Reuters, citată de Agerpres.

În ultimele săptămâni, prețul petrolului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani ca urmare a delictului producției în Venezuela și întreruperilor de producție înregistrate în Libia, Canada și Marea Nordului, la care se adaugă perspectiva unor noi sancțiuni americane care să ducă la diminuarea exporturilor de petrol ale Iranului.

"Dacă vom avea nevoie de o cantitate suplimentară de peste un milion de barili pe zi, nu exclud că vom putea discuta rapid și să ajungem la deciziile necesare", a spus vineri Alexander Novak. Producătorii au "toate instrumentele necesare" dacă situația o va impune, a mai spus oficialul rus.

Agenția Internațională a Energiei a apreciat joi că există semnale îmbucurătoare că producția principalilor producători a fost majorată. Cu toate acestea, IEA a subliniat că întreruperile înregistrate în unele state scot în evidență faptul că producția mondială de rezervă este întinsă la maxim.

Novak a mai spus că prețul ridicat al țițeiului înregistrat în acest an va aduce 2.500 miliarde ruble (40,14 miliarde dolari) la bugetul statului. Potrivit acestuia, războiul comercial dintre SUA și China va avea un impact negativ asupra economiei globale și va duce la creșterea volatilității prețului petrolului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,03 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău