Românii din diaspora se adună la București; miting în Piața Victoriei, anunțat pe rețelele de socializare

  • 10 August 2018 08:11
Românii din diaspora se adună la București; miting în Piața Victoriei, anunțat pe rețelele de socializare

"Diaspora acasă" este genericul sub care românii aflați în străinătate se vor strânge vineri, în Piața Victoriei din Capitală, la un protest anunțat pe rețelele de socializare.

Pe comunitățile de Facebook au fost create, în ultimele săptămâni, mai multe evenimente publice pentru data de 10 august, în București, la care și-au exprimat intenția de a participa români din afara granițelor și nu numai.

Autoritățile au luat în calcul participarea unui număr mare de persoane la mitingul de vineri, context în care au fost luate măsuri pentru desfășurarea evenimentului în condiții de siguranță.

Cu o zi înaintea manifestației din fața sediului Guvernului, șeful Serviciului de comunicare din Jandarmeria Română, Marius Militaru, i-a îndemnat pe participanții la protest să se delimiteze de incitările la violență care au apărut în spațiul public.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache, le-a cerut participanților să nu împiedice forțele de ordine să își exercite activitatea în situația în care aceștia vor interveni în cazul unor violențe. El a spus că dispozitivul de jandarmi de la protestul de vineri va fi dimensionat în mod gradual, în funcție de numărul de participanți care vor fi prezenți.

Inițial, la Comisia de avizare a cererilor de organizare și desfășurare a adunărilor publice, din care fac parte reprezentanți de la Prefectura Capitalei, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București, Brigada de Poliție Rutieră, Poliția Locală, Jandarmeria, SRI, RATB, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, precum și reprezentanți ai Direcțiilor din Primăria Capitalei cu atribuții în acest domeniu, a ajuns o solicitare a Federației Românilor de Pretutindeni pentru organizarea unei manifestații de amploare în Capitală la care ar fi urmat să participe un milion de oameni.

Pe 23 iulie, PMB anunța că primarul general Gabriela Firea a aprobat solicitarea Federației Românilor de Pretutindeni și preciza că zona inițială de desfășurare a evenimentului a fost extinsă și cu arterele adiacente: bd. Lascăr Catargiu până la Piața Romană inclusiv, bd. Aviatorilor până la Piața Charles de Gaulle inclusiv, bd. Kiseleff până la Piața Arcului de Triumf, bd. Titulescu până la intersecția cu str. Dr. Felix, str. Buzești până la intersecția cu str. Dr. Polizu, Calea Victoriei până la intersecția cu bd. Dacia.

În data 7 august, Primăria Capitalei informa că a înregistrat, pe 1 august, o adresă transmisă prin email, prin care Federația Românilor de Pretutindeni informa că renunță la organizarea mitingului din 10 august.

Cu două zile înainte de miting, Comisia de avizare a mai dezbătut două cereri de organizare a unui protest în Piața Victoriei. Prima notificare a fost formulată de Baban-Neacșu Alexandru Dan, reprezentat de Cristian Mihail Dide și Tudor Cârstoiu, care înștiința Municipalitatea cu privire la organizarea, pe 10 august, începând cu ora 19,00, a unei adunări publice. Prin aceeași notificare, i se solicita PMB să asigure "toate condițiile necesare pentru desfășurarea pașnică a adunării, precum și siguranța și securitatea participanților". Însă, după cum a precizat PMB, la propunerea comisiei privind întocmirea unui protocol, conform Legii 60/1991 republicată, pentru stabilirea detaliilor tehnice, Cristian Mihail Dide și Tudor Cârstoiu au refuzat încheierea vreunui document și semnarea acestuia, neasumându-și nicio răspundere în acest sens.

"Mesajul principal este că noi nu suntem organizatori și nu am încercat să ne asumăm rolul acesta. Suntem unii dintre mulții promotori ai evenimentului, dar nu am încercat să fim organizatori și cu siguranță nu o să facem asta cu 48 de ore înainte de eveniment. Pur și simplu încurajăm autoritățile să asigure un cadru cât mai bun pentru o manifestare non-violentă, pașnică, cât mai civilizată pentru o țară democratică", declara miercuri Tudor Cârstoiu, reprezentant al PACT pentru România.

Cea de a doua notificare a aparținut Școlii Romano-Bizantine Ortodoxe, care ulterior a fost retrasă.

Românii întorși în țară, care și-au exprimat intenția de a participa la manifestația de vineri din București, au protestat încă de miercuri seara în mai multe orașe din vestul țării. Chiar de la intrarea pe teritoriul României, ei au fluturat, din mașini, steaguri tricolore și au afișat mesaje antiguvernamentale. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău