România va primi cea mai nouă configurație Patriot, folosită și de armata SUA

  • 16 Mai 2018 15:41
România va primi cea mai nouă configurație Patriot, folosită și de armata SUA

Compania americană Raytheon va livra României cea mai nouă configurație a sistemului de rachete Patriot, cea care este folosită și de Armata Statelor Unite, iar specialiștii români vor avea șansa de a contribui în viitor la optimizarea și modernizarea acestui sistem, în contextul în care Europa se confruntă cu provocări de securitate fără precedent de la căderea Zidului Berlinului, în 1989, a declarat miercuri country managerul Raytheon, Mike Ellison.

Potrivit Digi24.ro, anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă organizate cu ocazia expoziției internaționale Black Sea Defense & Aerospace (BSDA) 2018. Ministrul Apărării al României, Mihai Fifor, și ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm, au participat miercuri la deschiderea BSDA 2018.

În luna martie, Raytheon a anunțat că a emis o cerere de ofertă către compania românească Aerostar pentru a obține mai multe informații despre piesele care ar putea fi fabricate la Bacău pentru radarul Patriot, parte din sistemul de rachete Patriot.

Mike Ellison a precizat că România va primi sisteme de apărare antiaeriană și anti-rachetă absolut noi, care vor avea componente hardware și software adăugate în 2017. Totodată, el a subliniat că Armata Statelor Unite s-a angajat să folosească sistemul până cel puțin în 2048. Ellison a subliniat că această colaboare dintre România și Raytheon are un rol esențial în întărirea flancului estic al NATO, în contextul în care Europa se află într-un moment foarte delicat.

În plus, o delegație a României va participa, alături de alte 14 delegații naționale, la o întâlnire la nivel înalt care va avea loc în luna mai în Statele Unite ale Americii. Specialiștii românii vor lucra, alături de experți în apărare aeriană din toată lumea, la optimizarea sistemelor Patriot. Aceste țări formează Parteneriatul Patriot, calitatea de membru în acest club venind automat o dată cu achiziția unui sistem Patriot.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău