România | Castelul Bran va expune de 1 Decembrie al doilea și ultimul bust în bronz al reginei Maria

  • 26 Noiembrie 2018 19:03
România | Castelul Bran va expune de 1 Decembrie al doilea și ultimul bust în bronz al reginei Maria

Castelul Bran va expune de 1 Decembrie al doilea și ultimul bust în bronz al reginei Maria, turnat după un știclu având ca model bustul în bronz realizat de artista Milița Petrașcu în 1975, considerată cea mai înzestrată femeie-sculptor a României în secolul al XX-lea, informează într-un comunicat transmis AGERPRES de administrația Castelului Bran.

Primul exemplar a fost donat Muzeului ''Cuibul Reginei'' din Balcic, Bulgaria, unde se află și astăzi, într-una dintre încăperile centrale ale castelului. Din trăsăturile reginei surprinse în sculptură transpar finețea și spiritul aprig al acesteia și este o lucrare reprezentativă pentru perioada de maturitate a artistei, potrivit sursei citate.

''Opera expusă la Castelul Bran este rodul unor studii realizate de artistă pe baza modelului, știută fiind relația de prietenie dintre aceasta și Regina Maria. Evenimentul reprezintă un gest firesc dat fiind că Branul a fost, alături de Balcic, reședința preferată a suveranei. Se recreează astfel o punte simbolică între cele două locuri, unul străjuit de crestele semețe ale munților Bucegi, altul scăldat de spuma Mării Negre. Evenimentul are dublă semnificație, Ziua Națională a Românei fiind, în An Centenar, cea mai bună ocazie pentru a sublinia contribuția capitală a Reginei Maria la realizarea Marii Uniri. În plus, este și un omagiu adus artistei, care s-a născut în luna decembrie a anului 1892'', arată sursa menționată.

Dezvelirea bustului din bronz al reginei Maria este programată în primăvara anului viitor, cel mai probabil în luna mai, în cadrul unui eveniment amplu. În prezent se lucrează la soclul pe care va fi așezat bustul, care va fi amplasat într-una dintre camerele Castelului Bran.

De 1 Decembrie vizitatorii Castelului Bran vor primi o cocardă tricoloră iar pe fațada edificiului va fi desfășurat drapelul național, precizează sursa citată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,06 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău