România ar fi apreciat dacă limba română ar fi fost acceptată în Constituția R.Moldova, declară Ambasadorul Daniel Ioniță

  • 01 Decembrie 2018 08:50
România ar fi apreciat dacă limba română ar fi fost acceptată în Constituția R.Moldova, declară Ambasadorul Daniel Ioniță

România ar fi apreciat dacă deputații de la Chișinău ar fi modificat articolul 13 din Constituție, care ar fi consacrat limba română ca limbă oficială a Republicii Moldova. Acest fapt nu reprezintă, touși, un impediment în relațiile Republicii Moldova cu România, spune Excelența Sa, ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

„În Republica Moldova vorbesc de fiecare dată limba română și nu am avut probleme de a mă înțelege cu oricine de aici. Am vorbit cu toți reprezentanții partidelor parlamentare și extraparlamentare. Este un subiect politic. Vă mărturisesc că sunt convins că România ar fi apreciat acest gest simbolic, care nu face decât să repună un adevăr științific și să respecte pe deplin o decizie a Curții Constituționale. Baza legală există, pe baza științifică, ce să mai vorbim, iar pe partea simbolică – ar fi rezonat pozitiv”, a declarat ambasadorul Daniel Ioniță, într-un interviu pentru TVR Moldova.

Totuși, potrivit Excelenței Sale, această chestiune nu reprezintă un impediment în relațiile Republicii Moldova cu România, acesta subliniind că, atunci când membrii guvernului de la Chișinău au fost la București, aceștia nu au avut nevoie de translator. 

Amintim că deputații PLDM, susținuți de cei ai PL din Parlamentul de la Chișinău au avut mai multe tentative de modifica artircolul 13 din Constituția Republicii Moldova, prin includerea limbii române drept limbă oficială de stat. De fiecare dată, însă, majoritatea guvernamentală a respins această propunere.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău