R.Moldova susține crearea unei baze de date comune a potențialilor investitori în țările din Regiunea Mării Negre

  • 16 Mai 2018 13:09
R.Moldova susține crearea unei baze de date comune a potențialilor investitori în țările din Regiunea Mării Negre

Republica Moldova susține ideea creării unei baze de date comune a potențialilor investitori și exportatori din țările membre ale Organizației Cooperării Economice la Marea Neagră pentru facilitarea schimbului de date și atragerea de investiții, precum și mai multe inițiative comune pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Declarația a fost făcută, potrivit unui comunicat al Parlamentului, de șeful Legislativului, Andrian Candu, la Summitul președinților parlamentelor statelor membre OCEMN, cel mai înalt for organizat cu ocazia aniversării a 25-a  Adunării Parlamentare a Cooperarii Economice a Marii Negre (APCEMN). 

„Noi suntem foarte interesați de consolidarea cooperării directe cu mediul de afaceri și facilitarea parteneriatelor public-privat, în vederea răspunderii adecvate la necesitățile provocărilor regionale și pentru a oferi sectorului privat oportunități comerciale în regiunea Mării Negre”, a menționat Andrian Candu.

Potrivit președintelui Parlamentului, regiunea Mării Negre devine din ce în ce mai importantă pentru Europa, SUA și alte puteri majore, iar parlamentele membre ale APCEMN au un rol deosebit în consolidarea cadrului legislativ pentru creșterea economică și integrarea socială, dezvoltarea surselor noi și regenerabile de energie, precum și asigurarea păcii și securității în regiunea Mării Negre.

Andrian Candu s-a mai referit la provocările cu care se confruntă țările din regiunea Mării Negre, cum ar fi incertitudinea politică și economică, terorismul, tensiunile dintre state, conflictele înghețate și conflictele active mai recente. Potrivit speakerului, conflictele locale constituie o sursă serioasă de instabilitate regională.

În cadrul Summitului de la Istanbul, Andrian Candu va avea întrevederi cu mai mulți oficiali prezenți la eveniment.

Republica Moldova cooperează în cadrul mai multor programe și inițiative regionale ale APCEMN în domenii precum economie, comerț, transport, energie, mediu, turism, educație, știință și tehnologie. Doar în 2017, volumul comerțului Republicii Moldova cu țările membre ale OCEMN a constituit 3,4 miliarde de dolari SUA sau circa 47% din volumul total al comerțului.

În acest an, APCEMN marchează 25 de ani de la fondare, fiind creat în 1993, la Istanbul, de reprezentanții parlamentelor din 9 țări – Albania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, R. Moldova, România, Federația Rusă, Turcia și Ucraina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:97 %
Vint:0 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău